‘Overbemesting zorgt voor 5 miljard schade in Duitsland’

KIEL – Nederland versleept het enorme mestoverschot (door de sector steevast ‘bruin goud’ genoemd) nog steeds met vele duizenden tankwagens per jaar naar Duitsland. De vraag is hoe lang deze vluchtroute voor de Nederlandse intensieve veehouderij nog overeind blijft? Prof. Dr. Friedhelm Taube (Universität Kiel – Abteilung Grünland und Futterbau / Ökologischer Landbau) stelt in een interview met Der Spiegel dat de recente herziening van de Duitse mestwetgeving nauwelijks helpt om de nitraatuitspoeling uit mest te stoppen. “Allein in Deutschland entstehen durch diese Überdüngung pro Jahr Schäden in Höhe von fünf Milliarden Euro.“

Prof. Friedhelm Taube reageert in het interview (Der Spiegel 23.06.2018) op de uitspraak van het Europees Gerechtshof over de aanhoudende nitraatbelasting in Duitsland als gevolg van structurele overbemesting. Naar aanleiding van deze uitspraak was de Duitse regering gedwongen om de mestwetgeving (Düngemittelverordnung“) aan te passen. Hoewel Duitsland een stevige boete boven het hoofd hangt, is er volgens Taube na invoering van de nieuwe mestwet weinig veranderd in Duitsland.

Vaag en niet concreet
“Hoewel sommige aspecten beter zijn gereguleerd, geregeld, levert dat bij elkaar opgeteld geen verandering op. De wet bevat bijna overal vage formuleringen; de voorwaarden worden nooit concreet. Zelfs een drievoudige overschrijding van de limieten kan met een beetje vaardigheid worden berekend. En als een boer drie jaar lang water heeft vervuild, is de ergste sanctie voor hem dat hij advies moet inwinnen. Hij krijgt vervolgens zijn stempel en de rust keert terug. Dit is een bot zwaard dat ver af staat van de aanbevelingen van alle deskundigen”, aldus Taube.

Volgens de hoogleraar uit Kiel is er geen direct gevaar voor het drinkwater in Duitsland, maar toekomstige generaties gaan de rekening beslist betalen. Het is volgens hem een kwestie van tijd voordat het nitraat diepere lagen binnendringt. Eveneens slecht is het nitraatoverschot via beken en rivieren in de zee terecht komt, alwaar het leidt tot overmatige algengroei bloei of in de vorm van lachgas of ammoniak in de atmosfeer terecht komt.

Lachgas is een extreem klimaatgas dat driehonderd keer sterker werkt als koolstofdioxide. En ammoniak tast gebouwen, natuurgebieden en de luchtwegen van mensen aan. “Allein in Deutschland entstehen durch diese Überdüngung pro Jahr Schäden in Höhe von fünf Milliarden Euro“, zegt Taube in Der Spiegel.

Controle en boetes
De hoogleraar stelt voor dat alle boeren in Duitsland verplicht zouden moeten worden om hun boekhouding extern te laten uitvoeren en dat deze gegevens automatisch naar de controle-autoriteiten worden gezonden. “Op deze manier zou het relatief eenvoudig zijn om te bepalen wie te veel mest heeft verbruikt in termen van opbrengst. In Denemarken moeten boeren drastisch hogere belastingen betalen voor overtredingen. Deze dreiging alleen al heeft wonderen verricht”, aldus prof. Taube.

Zie ook: Duitsland maakt zich boos over mest uit Nederland
En: Aandacht Duitse tv-zenders voor mest & kwaliteit drinkwater

Nederland
In Nederland zijn boeren al jaren verplicht een mestboekhouding bij te houden. Daarnaast worden er in de Meststoffenwet boetes genoemd voor fraude met mest, fosfaat en nitraat. De vorig jaar uitvoerig in de pers belichtte grootschalige mestfraude in Nederland toont aan dat ook deze strategie ontoereikend is gebleken. Een groot deel van deze fraude is overigens nooit beboet.

Sterker nog: ondanks de grootschalige fraude kreeg het kabinet (met in het kielzog een schare aan lobbyisten) het voor elkaar dat de Europese Commissie in Brussel toch weer een ontheffing heeft verleend aan Nederlandse boeren om méér nitraat per hectare grasland (230/250 kg) te gebruiken dan de Europese norm voorschrijft (170 kg hectare). Ook in Nederland wordt de rekening dus nog steeds doorgeschoven naar volgende generaties.

Zie ook: Circa 9-15 miljoen ton mest illegaal verdwenen in ZO-Nederland
En: NRC: NVWA was op de hoogte van omvang mestfraude
FAQ: Vragen en antwoorden over mestfraude

 

 

 

Dit bericht is geplaatst in Biodiversiteit, Duitsland, Europese Unie, Fosfaat, Klimaat, Mestoverschot, Milieu, Mineralenoverschot, Nitraat, Nordrhein-Westfalen, Oppervlaktewater, Stikstof, Waterkwaliteit. Bookmark de permalink.

2 reacties op ‘Overbemesting zorgt voor 5 miljard schade in Duitsland’

  1. koekoeksjong schreef:

    BRUIN GOUD? In de Middeleeuwen veranderden tovenaars lood in goud en vervolgens… eindigden ze in de kerkers! Bruin goud is een wanstaltige term. Maar er zijn er meer. De zogenaamde GROENE stroom die “vervaardigd” wordt uit dat BRUINE goud in de afvalcentrales (mestfabrieken) van de vee-industrie. Hoog tijd dat de Reclame Code Commissie hier wat aan gaat doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.