Peelgroepen willen ‘stand still’ veestapel in Peelregio

DE PEEL – De gezamenlijke bewoners- en milieugroepen in de Peelregio hebben besloten om (vooralsnog) niet deel te nemen aan de Peelhorst, een project van de provincie Brabant om de leefbaarheid in dit gebied te verbeteren. Volgens de Peelgroepen ligt de focus van dit project nog steeds te eenzijdig op de belangen van de vee- en vleessector. Om die reden hebben ze tijdens voorgesprekken met de provincie aangedrongen op snelle maatregelen om minimaal tot een ‘stand still’ van de veestapel te komen.

De gezamenlijke bewoners- en milieugroepen hebben de afgelopen maanden drie keer overleg gevoerd met de provincie over eventuele deelname aan De Peelhorst. Tijdens deze gesprekken hebben de Peelgroepen (Actiegroep Groen Graspeel (Landerd), Leefmilieu Veghel-Erp, Stop de stank en Werkgroep Behoud De Peel (Deurne), Mens, Dier & Peel (Boekel, Gemert-Bakel), Milieuvereniging Land van Cuijk, Behoud de Parel (Grubbenvorst) en Leefbaar Buitengebied Nederweert) hun ongenoegen uitgesproken over de gang van zaken rond de veehouderij in de Peelregio (Brabant & Noord-Limburg).

Tijdens het tweede en derde gesprek, waarbij gedeputeerde Yves de Boer aanwezig was, is naar voren gebracht dat er minimaal een ‘stand still’ van de veestapel dient te komen, alvorens de Peelgroepen überhaupt deel zouden gaan nemen aan De Peelhorst. Gedeputeerde De Boer gaf daarop aan hiervoor zijn best te gaan doen. Een inzet die de Peelgroepen waarderen met het oog op herstel van het geschonden vertrouwen in de provinciale overheid.

Stand still als vertrekpunt
Tijdens het vervolggesprek op 30 mei in Venhorst gaf gedeputeerde De Boer aan, in aanwezigheid van een viertal wethouders, dat een ‘stand still’ op voorhand niet mogelijk was. Hij gaf aan dat de mogelijkheid tot een stand still wel onderdeel zou kunnen uitmaken van overleg binnen De Peelhorst en dat eventuele vervolgbesluiten nog geruime tijd in beslag zouden gaan nemen. Ook ten aanzien van twee andere door de bewoners naar voren gebrachte aandachtspunten (open discussie en eventuele aanpassing van de kaders van de Peelhorst en (financiële) ondersteuning van bewoners) kwam geen helder antwoord dan wel een afwijzende reactie.

Volgens de Peelgroepen is snel optreden van provincie en gemeenten geboden om verdere toename van de veestapel te voorkomen. Daarvoor is geen verder overleg nodig binnen De Peelhorst. Na intern beraad hebben de Peelgroepen daarom besloten om (nog) niet deel te nemen aan De Peelhorst.  Zij beschouwen het toenemend aantal  dieren als onacceptabel, omdat daar de bron ligt voor de voortgaande aantasting van milieu, landschap, leefbaarheid en risico’s voor de volksgezondheid. De Peelregio heeft de hoogste veedichtheid van Europa. Uit cijfers van het CBS blijkt bijvoorbeeld dat de varkensstapel in de Peel de afgelopen 10 jaar met ruim 20 procent is toegenomen.

Maatregelen korte termijn
Zolang deze kernproblemen niet bestuurlijk worden opgelost, biedt een overleg -zoals team Peelhorst dat voorstaat- vanuit het oogpunt van de burger onvoldoende perspectief. De focus van De Peelhorst ligt te eenzijdig op de regionale vertaling van het rapport van de Commissie van Doorn (“Al het vlees duurzaam in 2020”). Voordat de Peelgroepen overwegen daarin te participeren, willen zij onomwonden de bereidheid van het provinciebestuur horen dat zij zich gaat inzetten om het aantal dieren in de Peelregio minimaal te bevriezen en daarna te reduceren. Dit standpunt is reëel en sluit aan bij de motie van Provinciale Staten,  waarin wordt gevraagd om verkleining van de veestapel.

In een brief aan Gedeputeerde Staten, Provinciale Staten en Peelgemeenten hebben de Peelgroepen concrete maatregelen aangegeven die provincie en gemeenten op korte termijn kunnen nemen om meer grip te krijgen op de veestapel. Deze maatregelen sluiten aan op een recent verschenen rapport van adviesbureau Arcadis dat op verzoek van de provincie is opgesteld. Daarin staat dat sturing van de veestapel mogelijk is met een provinciaal stelsel van dierrechten. Daarop vooruitlopend kunnen provincie en gemeenten op zeer korte termijn zelf al concrete stappen zetten om ongewenste ontwikkelingen rondom de veehouderij te voorkomen, waaronder beperking van de uitstoot van schadelijke stoffen door middel van zogeheten ‘emissiesaldering’.

Afschaffen landelijk beleid
Interventies door provincie en gemeenten zijn volgens de Peelgroepen op korte termijn nodig om herhaling van de explosieve groei van de veestapel te voorkomen. Tussen 2008 en 2010 nam de veestapel in de Peelregio (Oost-Brabant en Noord-Limburg) drastisch toe na het afschaffen van de ‘compartimentering’ (gebiedsgebonden regels voor de veehouderij). Aangezien de rijksoverheid van plan is het huidige, landelijke dierrechtensysteem in 2015 in te trekken, zijn adequate maatregelen noodzakelijk om herhaling te voorkomen. Uit de brief van de Peelgroepen blijkt dat provincie en gemeenten deze maatregelen op korte termijn kunnen nemen. Het is nu vooral een kwestie van willen. Zodra die wil onomwonden is uitgesproken, zullen de gezamenlijke Peelgroepen hun standpunt heroverwegen.

 

Dit bericht is geplaatst in Commissie Van Doorn, Minder beesten, Peelregio, Provincie Brabant, Provincie Limburg, Veestapel, Veghel. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.