Werkgroep: Elektronische neuzen inzetten tegen stankoverlast

max-5-odeurBRABANT – Met behulp van elektronische neuzen kan stankoverlast uit veehouderijen effectief worden bestreden. Bewoners- en milieugroepen uit Gelderland, Overijssel, Brabant en Limburg, willen dat er een netwerk komt van dergelijke eNoses. De overheid zou hierin een stimulerende rol moeten vervullen, aldus de leden van de werkgroep Max 5 odeur.

In de regio Rijnmond is al enige tijd een netwerk van eNoses operationeel. Deze elektronische neuzen detecteren gasvormige emissies. Die informatie draagt bij aan het opsporen van geurbronnen en een verbetering van de luchtkwaliteit. De bewoners- en milieugroepen, verenigd in de werkgroep Max 5 odeur, vinden dat een dergelijk hulpmiddel ook moet worden ingezet rond veehouderijen. Op die manier kan de feitelijke geurbelasting en stankoverlast objectief worden vastgesteld.

Meer geurhinder
In grote delen van Brabant, Limburg en Gelderland is op veel plaatsen sprake van een matig tot slecht leefklimaat ten gevolge van stank uit veehouderijen. Grootschalig onderzoek door GGD Brabant en Zeeland en het Institute for Risk Assesment Sciences (IRAS) van de Universiteit van Utrecht heeft recent aangetoond dat omwonenden veel meer geurhinder ervaren dan in 2006 bij de invoering van de Wet geurhinder veehouderij (Wgv) werd aangenomen. Ook is er sprake van ernstige hinder, aldus het onlangs gepubliceerde rapport ‘Geurhinder van veehouderij nader onderzocht’.

De werkgroep Max 5 odeur, die momenteel deelneemt aan de landelijke evaluatie van de Wet geurhinder en veehouderij, stelt dat de stanknormen vanuit het oogpunt van volksgezondheid drastisch omlaag moeten. Tegelijkertijd is het nodig overschrijdingen van de normen permanent te registreren. ”Burgers zijn het klagen beu”, aldus de werkgroep.

Klachten = wachten
”Van elke klacht moet je maar afwachten of er iets mee wordt gedaan. Het duurt vaak dagen voordat er een reactie komt vanuit de overheid. Meestal gebeurt er vervolgens helemaal niets met deze klachten. Met de eNose kunnen klachten objectiever worden vastgesteld en geregistreerd. Daarmee trek je klachten over stankoverlast uit de persoonlijke sfeer en kan nauwkeuriger worden vastgesteld waar de stank precies vadaan komt.”

Volgens de werkgroep kan het opzetten van een netwerk van eNoses rond veehouderijen worden gefinancierd uit de Europese plattelandgelden of de Innovatieagenda van de Topsector Agri&Food. De werkgroep bereidt een subsidie-aanvraag voor.

 

Dit bericht is geplaatst in Emissie, Fijnstof, Gezondheidsonderzoek, Leefbaarheid, Luchtkwaliteit. Bookmark de permalink.

3 reacties op Werkgroep: Elektronische neuzen inzetten tegen stankoverlast

  1. spêlêkster schreef:

    En wanneer gebeurt er daadwerkelijk iets tegen die stank-terreur?

  2. spêlêkster schreef:

    kan….worden….bestreden. Eerst zien, dan geloven en niet luisteren naar beloven!

  3. spêlêkster schreef:

    Tussen haakjes: heden werd weer eens in het journaal gemeld, dat veel varkens zijn besmet met Hepatitis B!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.