DEN HAAG / DE RIPS – De Raad van State heeft 20 april 2016 drie beroepsschriften gegrond verklaard die Werkgroep Behoud de Peel (Deurne) en stichting Mens, Dier & Peel (Gemert-Bakel) hadden ingediend tegen een besluit van Gedeputeerde Staten van Limburg. Het ging hierbij om de overdracht van niet bestaande ammoniakrechten in Vredepeel om uitbreidingen van 36.000 nertsen aan de Blaarpeelweg en twee locaties aan de Burgemeester Nooijenlaan nabij De Rips mogelijk te maken. Update: de Raad van State besloot 4 mei in een andere beroepszaak dat uitbreiding met 16.000 nertsen toch weer mogelijk is…
Aanleiding voor het indienen van de beroepschriften was het verlenen van een vergunning inzake de Natuurbeschermingswet op 6 juli 2015 door de provincie Limburg voor een nertsenhouderij met drie vestigingen in De Rips. De provincie Limburg wordt in deze zaak als ‘bevoegd gezag’ beschouwd vanwege de toename van de ammoniakneerslag op het beschermde natuurgebied De Rouwkuilen in Ysselsteyn (gemeente Venray). Volgens de provincie Limburg zou de toename aan ammoniakuitstoot rond De Rips (+12.917 kg) gecompenseerd worden door de ammoniakrechten (17.640 kg) van twee veebedrijven rond Vredepeel in te trekken. Netto zou er dan geen sprake zijn van toename van de ammoniakneerslag op natuurgebied De Rouwkuilen.
Creatief boekhouden
Op het eerste gezicht klinkt dit plausibel en lijkt er niets aan de hand. Tijdens controle van deze gegevens bij de gemeente Venray stelde Werkgroep Behoud de Peel echter vast dat de twee bedrijven in Vredepeel samen een vergunning hadden voor de uitstoot van opgeteld 5.985 kg ammoniak. Een simpele rekensom leert dat je dan nooit 17.640 kg ammoniakrechten kunt intrekken en elders weer kunt uitdelen! Wat bleek? De provincie Limburg had ammoniakrechten ‘ingetrokken’ van oude vergunningen die eerder waren vervangen door nieuwe vergunningen met een lagere uitstoot. Deze manier van ‘creatief boekhouden’ was voor Werkgroep Behoud de Peel en Mens, Dier & Peel aanleiding om drie beroepsschriften in te dienen bij de Raad van State.
De Raad van State stelde beide indieners op 20 april 2016 in het gelijk en verklaarde de drie beroepsschriften gegrond. De uitspraak komt er kort gezegd op neer dat je geen ammoniakrechten kunt intrekken op basis van vergunningen die al lang niet meer bestaan. Heel logisch natuurlijk. Toch dacht de provincie Limburg met deze wisseltruc uitbreiding van drie nertsenfarms nabij De Rips mogelijk te kunnen maken.
Laakbaar gedrag
Dit gebrek aan controle en toezicht op valide vergunningverlening is ronduit laakbaar en geldt eveneens voor de provincie Brabant en de gemeente Gemert-Bakel. Bewoners van De Rips (en andere dorpen aan de Middenpeelweg) klagen al geruime tijd over voortdurende stankoverlast en andere hinder afkomstig van de intensieve veehouderij. Dan mag je als inwoner toch verwachten dat de overheid uiterst zorgvuldig omgaat met nieuwe vergunningen en de belangen en gezondheid van burgers op de eerste plaats zet? Uit cijfers van het CBS blijkt dat het overgrote deel van de nertsen in Nederland in Oost-Brabant wordt gehouden, met name in Gemert-Bakel.
Woensdag 20 april verscheen er ook een bericht in het Eindhovens Dagblad, waarin Bont voor Dieren en Animal Rights aankondigen van plan te zijn naar de rechter te stappen om uitbreidingen van nertsenhouderijen te blokkeren. Volgens deze organisaties wordt het sinds november geldende uitbreidingsverbod voor nertsenhouderijen niet of nauwelijks gehandhaafd. Verzoeken aan gemeenten en regering om in te grijpen, hebben volgens Bont voor Dieren en Animal Rights tot niets geleid.
[google-map-sc]
Wij, inwoners van De Rips, zijn erg blij met het resultaat dat Werkgroep Behoud de Peel en St. Mens, Dier & Peel hebben teweeggebracht.
Maar we zijn er nog niet. Er moet een einde komen aan alle uitbreiding van de vee-industrie. Overlast gevende megastallen, dienen per direct dicht te gaan. Immers dat gebeurt bij andere bedrijven toch ook??
Ik geloof mijn eigen ogen niet!!! Kiest de Raad van State eindelijk voor de burger??
Dit ruikt/riekt naar zwendel. De hoogste tijd om deze stal met “creatievelingen” eens grondig uit te mesten. Het lijkt er op dat dit in de meeste gemeenten ook het “beleid” is.
Boerenbedrog????
Creatief boekhouden of valsheid in geschrifte door de provincie Limburg? Gezien de reputatie van de provincie waarschijnlijk het laatste!
Johan. En het wordt de hoogste tijd dat de meeste gemeente ook hier over eens doorgelicht worden. Eeuwig en altijd wordt de vee-industrie gefaciliteerd.
De burger in stank en ziekten achterlatend. En over reputatie van de provincie gesproken: weet u nog van dat lek uit die toren in Den Bosch? Was dat niet iets met een “geheime” plotselinge bouwstop?
Update: Het ED bericht 4 mei 2016 dat een nertsenbedrijf van nertsenbedrijf Jos van Deurzen toch mag uitbreiden in De Rips tot 16.000 dieren. Dit besliste de Raad van State (RvS) woensdag in een rechtszaak die Werkgroep Behoud de Peel had aangespannen tegen de provincie Noord-Brabant.
Werkgroep Behoud de Peel verzette zich tegen de natuurbeschermingsvergunning die de provincie aan Van Deurzen heeft verleend. Omdat Van Deurzen hiervoor ammoniakemissierechten heeft opgekocht van gestopte veehouders in Venhorst en Deurne, komt er geen extra stikstof bij, oordeelde de Raad van State.
Werkgroep Behoud de Peel was (is) het daar niet mee eens, aangezien de veebedrijven in Venhorst en Deurne niet voldeden aan het Besluit Huisvesting waardoor ze in de praktijk meer ammoniakuitstoot hadden dan wettelijk was toegestaan. Daarom zijn er volgens Werkgroep Behoud de Peel te veel ammoniakrechten overgegaan naar de nertsenhouder. De Raad van State wil echter geen koppeling maken tussen de Natuurbeschermingswet en het Besluit Huisvesting en verklaarde het beroepschrift ongegrond.
Boerenbedrog beloond?