Bewoners Karreveld in Heibloem zijn overlast mestvergister zat

LEUDAL – Bewoners van het Karreveld in Heibloem (gemeente Leudal) protesteren tegen de overlast van de steeds verder groeiende intensieve veehouderij en mestvergister in hun omgeving. Het gaat hierbij om stank, lawaai, verkeer, kapot gereden wegen, enzovoort. Woordvoerder Ton van de Wiel vindt dat er ergens een grens getrokken moet worden. De gemeente Leudal is volgens hem de afgelopen jaren buitengewoon scheutig geweest met het afgeven van vergunningen. “De gemeente heeft zich onvoldoende gerealiseerd wat de gevolgen daarvan zijn. De agrariër, die medebewoner is van deze buurt, dat loopt niet meer. Waarom niet? Omdat het niet meer leefbaar is.” Een interview door Regio Leudal TV.

Van de Wiel gaat onder meer in op gebrek van aandacht van de gemeente voor goed nabuurschap, gedwongen mediation (heeft niets opgeleverd) en het toestaan van een mestvergister (een industriële activiteit) in agrarisch gebied. “Lost een mestvergister het mestprobleem op? Nee, je zadelt de buurt op met een probleem waar niet mee te leven is.”

Raadslid Thieu Wagemans (Ronduit Open) spreekt van een ‘groot hoofdpijndossier in het buitengebied van Leudal’. “In dit geval is er met grote regelmaat sprake geweest van overtreding van de regels en het niet handhavend optreden van de gemeente Leudal. Bewoners zijn vervolgens meerdere malen naar de rechter gestapt, waarna de gemeente gedwongen werd op te treden. Dat leidt in de praktijk tot lange juridische procedures die zich jarenlang voortslepen. Al die tijd blijft de illegale situatie in stand.”

Over het inzetten van de gedwongen mediation zegt Wagemans: “Wanneer je als gemeente de regels niet handhaaft, en er ontstaan als gevolg daarvan conflicten, dan moet je niet naar mediation gaan maar als gemeente gewoon je werk doen. Met deze werkwijze ga je als gemeente je verantwoordelijkheid uit de weg. De gemeente moet keuzes maken. Mediation is een vluchtweg met mooie verhalen, waarbij je als gemeente verzaakt ten aanzien van je verantwoordelijkheden.”

De Vossen Group, eigenaar van de mestvergister, wil niet op camera reageren. In een schriftelijke reactie aan Regio Leudal TV laat directeur Peter Vossen weten dat ‘gezien de actualiteit in de gemeente Leudal over het onderwerp geur wij besloten hebben niet in te gaan op uw verzoek. We willen op geen enkele wijze invloed uitoefenen op het politieke proces dat nu gaande is’.

Dit bericht is geplaatst in Leudal, Luchtkwaliteit, Mestfabrieken, Mestoverschot, Mestvergisters, Monovergisters, Stankoverlast. Bookmark de permalink.

2 reacties op Bewoners Karreveld in Heibloem zijn overlast mestvergister zat

  1. spêlêkster schreef:

    Het is schandalig om stank: geur te noemen! “Aangename reuk”, staat in het woordenboek! Dat kun je ook wel gaan omdraaien en zeggen: stinkende rozen, o.i.d.!

  2. Pingback: DE HARDE FEITEN OVER GROOTSCHALIGE MESTBEWERKING – Brabants Burgerplatform

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.