DEN HAAG – Het ministerie van Economische Zaken heeft weer een nieuwe subsidieregeling aangekondigd voor het realiseren en stimuleren van mestverwerkings- en/of mestverwaarding. De nieuwe regeling is ditmaal opgesteld in samenwerking met de Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV) en ZuivelNL. In totaal stelt EZ 10 miljoen euro beschikbaar dat afkomstig is uit het EU-crisisbudget. Het principe ‘de vervuiler betaalt’ zit inmiddels onder een dikke laag mest.
De nieuwst subsidieregeling is volgens EZ bedoeld om initiatieven voor collectieve mestverwerking van de grond te krijgen, waarbij minimaal 50.000 ton drijfmest of dikke fractie na mestscheiding wordt verwerkt. Ook kan er een aanvraag worden ingediend voor de uitbreiding van een bestaande installatie met minimaal 10.000 ton. Per initiatief is maximaal 1,5 miljoen beschikbaar, tot maximaal 50% van de totale kosten van de installatie. EZ verwacht dat naar schatting 750 tot 1.000 varkens- en of melkveehouders direct kunnen profiteren van de regeling, meldt Boerderij.
Vervuiler wordt betaald
Dit is de zoveelste subsidieregeling om veehouders van hun mestprobleem af te helpen. De forse subsidiebedragen die de Nederlandse overheid en EU blijven verstrekken in allerlei vormen van mestverwerking werpen een heel ander licht op het principe ‘de vervuiler betaalt’. Niet de vervuiler betaalt de kosten, maar de vervuiler wordt betaald (met een d).
Op 1 maart maakte het ED bekend dat de mestvergister van Blue Sphere Brabant in Sterksel 152 miljoen euro subsidie tegemoet kan zien in het kader van de regeling Stimulering Duurzame Energie Plus (SDE+). De geplande vergister is onderdeel van Bio Tech Park Brabant (BTPB) en gelegen op het voormalige terrein van afvalverwerker Reiling in Sterksel.
5 miljard subsidie
In totaal heeft de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) vorig jaar 5 miljard euro te vergeven voor zogeheten ‘hernieuwbare energie’. Dat geld is verdeeld over 2.128 projecten, waaronder windenergieprojecten, maar ook diverse mestfabrieken zoals de vergister in Sterksel. Volgens een brief aan de Tweede Kamer wordt er sinds de invoering van SDE+ aanzienlijk meer geld uitgegeven aan biomassa dan aan veel duurzamere vormen van energie, zoals zon en wind. [Bron: RVO]
- Dikke EU-subsidie van € 8,3 ton voor mestfabriek Odiliapeel
- Brabantse agrobedrijven: 136,5 miljoen EU-subsidie in 2015
- Kamer blijft onrendabele mestvergisters subsidiëren
- Impact wettelijke status op afzetkans mestconcentraten gering
- Brabant levert grootste bijdrage nationaal mineralenoverschot
Schandalig. Diefstal van de brave belastingbetaler! En ”Den Haag”, maar kwaken over ”je eigen broek op houden”. Maar weer blijkt: de vee/mestproducent is zo iets als een beschermde soort.