DEN HAAG / DEN BOSCH – De Raad van State heeft woensdag 5 april 2017 uitspraak gedaan in een beroepszaak die Mestcoöperatie MACE uit Elsendorp had aangespannen tegen de provincie Brabant. Volgens die uitspraak hoeft MACE geen uitgebreide milieueffectrapportage (MER) te laten uitvoeren voor het vestigen van een mestfabriek van 500.000 ton in het buitengebied van Landhorst. De afloop is voor een belangrijk deel te wijten aan de werkwijze van het provinciebestuur. Die liet na een gedegen motivatie in te dienen en besloot uiteindelijk dat MACE geen uitgebreide MER nodig heeft.
De Raad van State stelde vorig jaar november in een tussenuitspraak dat de provincie Noord-Brabant onvoldoende onderbouwing had gegeven waarom MACE een uitgebreide MER moest laten opstellen voor de mestfabriek in Landhorst. De provincie daarop acht weken de tijd om alsnog met een gedegen motivatie te komen of alsnog het besluit te nemen dat Mace geen milieueffectrapportage nodig heeft. De provincie koos uiteindelijk voor de laatste optie. Daarmee is MACE voor dit deel in het gelijk gesteld en kan in principe een omgevingsvergunning aanvragen bij de gemeente Sint Anthonis.
Mens, Dier & Peel vindt de handelwijze van de provincie onbegrijpelijk. In de ontwerp Verordening Ruimte 2017 die momenteel ter inzage ligt, wordt vestiging van grote mestfabrieken in het buitengebied juist uitgesloten. Daarin staat dat grote mestverwerkingsinstallaties naar industrieterreinen moeten. Door een gedegen onderbouwing voor het opstellen van een MER achterwege te laten, zet de provincie vestiging van een mestfabriek van 500.000 ton in het buitengebied van Landhorst toch weer op een kier.
Of het zover komt, is de vraag. MACE heeft haar plannen gewijzigd en is nu bezig met plannen voor vestiging van een mestfabriek op een industrieterrein in Oss. Maar ook daar stuit het plan op heftig verzet en zijn inwoners naar de Raad van State gestapt met de eis voor een uitgebreide MER. De uitspraak in die zaak wordt 11 juli 2017 verwacht.
Vooralsnog lijkt MACE geen omgevingsvergunning aan te vragen voor de locatie in Landhorst. Maar als de procedure in Oss spaak loopt, komt het hele circus weer naar Landhorst. Want mocht Oss niet doorgaan, dan houdt MACE de optie Landhorst nadrukkelijk open, zo heeft een woordvoerder laten weten in het blad Boerderij. Het geschuif met mestfabrieken kent enkel verliezers. Niemand wil een mestfabriek in zijn achtertuin en toch is uiteindelijk iemand de sigaar.
- Uitspraak Raad van State: MACE tegen provincie Noord-Brabant
Inderdaad! Niemand wil deze afvalverwerking, want dat is het, in de achtertuin. Niettemin gaat de vee-industrie hardleers door met hun afval over de schutting te gooien. Ook erg om deze vieze vloeistof als “mest” te betitelen. Ik vernam eens dat een heel perceel erwten hierdoor werd afgekeurd. En terecht!