Gemert-Bakel stelt besluit uit over geitenhouderijen in Bakel

GEMERT-BAKEL – Het Eindhovens Dagblad meldt dat de gemeente Gemert-Bakel voorlopig (nog) geen vergunningen verleent voor het realiseren van een nieuwe geitenhouderij aan Muizenhol 1 in Bakel en uitbreiding van een bestaande geitenhouderij aan de Grotelseheide 4 eveneens in Bakel. ‘De gemeente volgt daarmee het advies dat de GGD heeft aangedragen na onderzoek’, aldus de krant. Wat er precies in het GGD-advies staat, is niet bekendgemaakt.

Volgens het ED heeft het gemeentebestuur aangegeven dat in het GGD-rapport ‘nog geen duidelijk ja of nee’ wordt uitgesproken voor beide locaties. Verder zou de GGD het advies aan het gemeentebestuur hebben gegeven om eerst de uitkomsten van het onderzoek Veehouderij en Gezondheid Omwonenden (VGO) af te wachten dat momenteel wordt uitgevoerd.

Grote uitbraak in 2008 en 2009
Op Grotelseheide 4, een van de beoogde uitbreidingslocaties, vond in 2008 en 2009 een grote abortusstorm plaats die tot honderden Q-koortsbesmettingen heeft geleid in twee Helmondse woonwijken op circa 1,5 km afstand van dit bedrijf. Volgens een onderzoeker van het Centrum voor Infectieziektevestrijding was het risico op het krijgen van Q-koorts binnen een straal van 1 km van dit bedrijf destijds 46 keer hoger dan het risico op Q-koorts op een afstand van 5 tot 10 kilometer.

Eén van de protestborden die omwonenden van Muizenhol in Bakel hebben geplaatst tegen de uitbreiding en komst van een geitenhouderij in hun leefomgeving.

Naast de uitbreiding op Grotelseheide 4 heeft de gemeente Gemert-Bakel van dezelfde geitenhouder een aanvraag ontvangen voor het vestigen van een nieuw geitenbedrijf aan Muizenhol 1. Deze locatie ligt op circa 500 meter van de Helmondse woonwijk Dierdonk, waar in 2008 en 2009 eveneens veel mensen zijn besmet met de coxiella burnetii. Het verzet tegen beide uitbreidingen is dan ook groot.

[google-map-sc zoom=”12″ focus=”2″]


Expert-meetings GGD

Tijdens twee recent gehouden ‘expert-meetings’ met de GGD hebben omwonenden hun bezorgdheid uitgesproken over de toename van het aantal geiten in hun leefomgeving. Hun grootste zorg betreft risico’s voor de volksgezondheid. Maar daarnaast vrezen ze extra stankoverlast en toename van het vrachtverkeer. De laatste ontmoeting met de GGD op vrijdag 7 april verliep volgens aanwezigen nogal chaotisch, omdat daar de rol van de GGD ter discussie werd gesteld naar aanleiding van een recente uitspraken die niet passen bij onpartijdige deskundigen.

De fractie Lokaal Sterk in de Helmondse gemeenteraad heeft 20 april vragen gesteld aan het college of de stad een protocol heeft als er bij een geitenhouderij in Bakel ‘bovenmatig veel dieren overlijden’? Dit naar aanleiding van een recent door de NVWA uitgevoerde inspectie op het Bakelse geitenbedrijf. Een NVWA-woordvoerder stelt in het ED dat deze sterfgevallen niet gerelateerd zijn aan een uitbraak van een dierziekte. Lokaal Sterk is er niet gerust op en vraagt aan het Helmondse college of er een protocol is opgesteld ‘omdat bij een uitbraak van een zoönose snel handelen vereist is’.

Geiten in Gemert-Bakel
Uit gegevens van het CBS blijkt dat er in 2016 in de gemeente Gemert-Bakel circa 4.500 geiten werden gehouden, verspreid over twee locaties in Bakel (met de uitbreiding op Muizenhol erbij zouden dat drie locaties worden), één in De Rips en één in Elsendorp.

Zie ook:

Dit bericht is geplaatst in Bakel, De Rips, Elsendorp, Geitenhouderij, Gemert-Bakel, GGD, Leefbaarheid, Q-koorts, Zoönosen. Bookmark de permalink.

2 reacties op Gemert-Bakel stelt besluit uit over geitenhouderijen in Bakel

  1. spêlêkster schreef:

    74 (of meer) q-koorts-doden verder…GGD-rapport: geen DUIDELIJK ja of nee????

  2. spêlêkster schreef:

    Honderden Q-koortspatiënten vallen na 1 oktober 2017 waarschijnlijk tussen wal en schip. Dan stopt Q-support met begeleiding en advies van patiënten. In Den Haag lijkt er weinig haast om iets te regelen voor de getroffenen. “Bedankt”, minister Schippers van “Volksgezondheid”!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.