Op de Duits/Franse tv-zender Arte was recent een reportage te zien over het ‘International Monsanto Tribunal in The Hague’. Diverse juristen, wetenschappers, artsen en slachtoffers klaagden daar het bestrijdingsmiddel glyfosaat aan. Met name vanuit Zuid-Amerika worden tal van ernstige gezondheidsklachten gerapporteerd. Een meerderheid in het Europees parlement stemde 25 oktober 2017 tegen verlenging van de toelating van glyfosaat. Onder druk van een machtige lobby wordt toch weer gewerkt aan een compromis… Ook in Nederland… Foodwatch is een campagne gestart om de Tweede Kamer ‘om’ te krijgen.
In de reportage die Arte 17 oktober 2017 uitzond, wordt informatie verstrekt over de impact van de grootschalig gebruik van glyfosaat in diverse werelddelen. Er komen tal van slachtoffers aan het woord, van landarbeiders op de sojavelden in Brazilië tot rijstboeren in Sri Lanka. Maar ook artsen, onderwijzers, juristen en onderzoekers die met feiten komen over de ernstige effecten van het gebruik van glyfosaat op de gezondheid van mens, dier en milieu.
Glyfosaat wordt meestal in een adem wordt genoemd met het merk Roundup van Monsanto. Er zijn echter ook andere fabrikanten die dit middel onder een andere naam op de markt brengen, zoals Accord, Rodeo, Touchdown, enz.
Klik op de afbeelding om de reportage van Arte te starten. De uitzending is tot en met 16 december 2017 online beschikbaar.
Ernstige gezondheidsschade
Er worden onder andere ernstige huidaandoeningen gemeld, kanker en geboorteafwijkingen in Zuid-Amerika. Een arts uit Sri Lanka vertelt dat bijna 25.000 mensen gestorven zijn ten gevolge van nierziekten door het drinken van verontreinigd water. Er lopen nog 69.000 mensen rond met een nierziekte.
Effect op bodem en gewassen
In het tweede deel van de reportage (vanaf 1:02 uur) wordt aandacht geschonken aan het effect op de bodem en planten. Opmerkelijk: volgens Art Dunham, woordvoerder namens de Amerikaanse phytopatholoog Don Huber, heeft Monsanto drie patenten op glyfosaat verworven.
- als complexbinder van (zware) metalen (1964)
- als herbicide (Roundup) (1974)
- als antibioticum voor humane doeleinden (2010)
Landbouwers spuiten dus in feite een middel op hun gewassen dat essentiële sporenelementen onttrekt aan planten, waardoor plantenziekten ontstaan en in het grondwater hoge concentraties metalen ontstaan. Daarnaast verspreiden ze (gelet op het patent als antibioticum) op grote schaal medicijnen over hun gewassen.
Dat heeft onder andere al geleid tot de opkomst van ‘superbacteriën’ in gewassen. In de uitzending wordt gesproken over ‘sudden death’ van landbouwgewassen. Steeds meer landbouwers in de VS hebben om die reden genoeg van genetisch gemanipuleerde gewassen. Resten van glyfosaat worden ook in allerlei levensmiddelen aangetroffen.
Dierziekten
In de uitzending komen ook veehouders uit de VS en Denemarken en een onderzoeken van de Universiteit Leipzig aan het woord. Er wordt onder andere gesproken melkkoeien met clostridium botulinum, chronische diarree en mismaakt geboren biggetjes. De Noorse onderzoeker Thomas Bøhn (University of Trömso) deed onderzoek naar de schadelijkheid van residuen van allerlei soorten soja op waterorganismen met ontluisterende uitkomsten.
Meerderheid EU vóór verbod
Een meerderheid (355 tegen 204 leden) in het Europees parlement afkomstig uit Frankrijk, Oostenrijk, België, Zweden, Griekenland, Kroatië, Slovenië, Malta & Luxemburg stemde 25 oktober voor een verbod van glyfosaat met ingang van 2022. Maar zoals gebruikelijk kwam er achter de schermen een agrolobby in het geweer. Een dag later kam de Europese Commissie al met een zogenaamd compromis om het middel daarna toch weer voor een periode van vijf jaar toe te laten. Over dit voorstel wordt 9 november gestemd.
Schouten (LNV) stemt in met toelating glyfosaat voor periode van 5 jaar in NL. "Geen reden op basis wetenschap tot ander oordeel te komen."
— Mens, Dier & Peel (@knakdeworst) November 1, 2017
Hoge glyfosaatgehalten in bodem
Uit onderzoek van Wageningen Universiteit blijkt dat in landbouwgronden in tien Europese landen een te hoog glyfosaatgehalte bevat. Uit deze studie blijkt dat in maar liefst 45 procent van de Europese landbouwgronden glyfosaat en AMPA (het meest stabiele afbraakproduct van glyfosaat) zijn aangetroffen. Zowel de mate van voorkomen als de concentraties van AMPA waren hoger dan die van glyfosaat, tot wel 2 mg per kilo grond. Voor bodem is er geen officiële norm, voor drinkwater is de norm maximaal 0,1 µg per liter. De onderzoekers vinden daarom dat ‘verlenging van de toelating van glyfosaat niet verstandig is’.
Schouten wil toelating glyfosaat verlengen ondanks int. onderzoek olv WUR: “Verlenging toelating niet verstandig.” https://t.co/CEjPBD0IyD
— Mens, Dier & Peel (@knakdeworst) November 1, 2017
Acties tegen glyfosaat
Greenpeace en Foodwatch hebben een oproep gedaan aan de nieuwe minister van Landbouw, Carola Schouten (ChristenUnie), om het middel in Nederland te verbieden. In de Tweede Kamer wordt binnenkort een “dertigledendebat” gehouden met de minister van Economische Zaken over het standpunt dat Nederland gaat innemen in het Europese Parlement over glyfosaat. Een Kamermeerderheid neigt ernaar, in tegenstelling tot parlementariërs uit andere landen, om het middel nog zeker tien jaar toe te staan in Nederland.
- Zie ook Foodwatch: Noodoproep: Nederland, zeg NEE tegen glyfosaat
- Greenpeace: Actie tegen verkoop glyfosaat op Marktplaats