WNF: meeste EU-subsidies naar gebieden die onder druk staan

ZEIST – Het merendeel van de 1 miljard euro die jaarlijks aan landbouwsubsidies wordt uitbetaald door de Europese Unie gaat naar gebieden waar de druk op natuur en biodiversiteit door de landbouw het grootst is. In Nederland is dat niet anders, zo blijkt uit een onderzoek dat in opdracht van het Wereld Natuur Fonds is opgesteld door Alterra (Wageningen Environmental Research). De bevindingen sluiten aan op inventarisaties die Mens, Dier & Peel eerder maakte over het verstrekken van landbouwsubsidies in Brabant en Limburg.

Het onderzoeksrapport legt de relatie bloot tussen betalingen uit het Gemeenschappelijk Landbouw Beleid (GLB) in Nederland en de druk op biodiversiteit. Het WNF stelt vast dat de EU-subsidies met name hoog zijn in regio’s met veel intensieve bedrijven die een negatieve invloed hebben op milieu en biodiversiteit. Tevens zijn er binnen het huidige Europese landbouwbeleid te weinig prikkels om natuur en biodiversiteit effectief te beschermen. “De vervuiler wordt betaald”, stelt het WNF onverbloemd vast.

Volgens het WNF onderstreept dit de noodzaak om het landbouwbeleid radicaal aan te passen. “De hervorming van het GLB is ook in het belang van de landbouw zelf, want een toekomstbestendige landbouw is afhankelijk van de diensten die de natuur levert zoals een gezonde bodem, voldoende schoon water en bestuivende insecten.”

Op deze kaart zijn de EU-subsidies gecombineerd met het aandeel boerenland met hoge natuurwaarden. In de gebieden die rood kleuren worden gemiddeld genomen hoge bedragen aan directe betalingen per hectare uitbetaald door de EU, terwijl de natuurwaarden (biodiversiteit) van dit boerenland relatief laag is. Bron: WNF.

Agrosector teert op subsidies
De bevindingen van Alterra / WNF sluiten aan op eerdere analyses die Mens, Dier & Peel heeft uitgevoerd. In 2016 werd in totaal ruim 780 miljoen euro aan EU-landbouwsubsidie uitbetaald aan de agrosector in Nederland. Van dit bedrag werd 114 miljoen euro uitgekeerd aan boeren en tuinders in de provincie Noord-Brabant en bijna 54 miljoen euro in Limburg. Het grootste deel (47,5 miljoen) van de subsidies ging naar de Peelregio, een regio met de hoogste veedichtheid en daaraan gerelateerde druk op milieu en leefomgeving.

 

 

Dit bericht is geplaatst in EU-parlement, Europese Unie, Politiek, Rundveehouderij, Subsidies, Tweede Kamer, Varkenshouderij, Veedichtheid. Bookmark de permalink.

Eén reactie op WNF: meeste EU-subsidies naar gebieden die onder druk staan

  1. spêlêkster schreef:

    Schandelijk deze subsidies. En dan maar roepen over eigen broek ophouden. Maar dit is weer zo iets als een beschermde soort?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.