Welke les trekt Kamer uit Duitse aanklacht tegen illegale mest?

DÜSSELDORF – Terwijl een meerderheid in de Tweede Kamer (CDA, VVD, D66, CU, enz) blijft geloven in het sprookje van mestfabrieken en export van dit ‘bruine goud’ naar onder meer Duitsland, komt de zustercoalitie CDU & FDP in de deelstaat Nordrhein-Westfalen in opstand tegen de illegale export van Nederlandse mest. Aan circa een derde van de mesttransporten uit Nederland zit letterlijk en figuurlijk een luchtje. De aanklacht was te verwachten na aanscherping van de Duitse mestwet. Welke les trekt de Tweede Kamer hier uit?

Eind september stuurde minister Carola Schouten (LNV) een brief naar de Tweede Kamer, waarin ze risicogebieden aanwees die een risico vormen voor mestfraude. Daarin staat dat de kans op fraude met mest het grootste is in De Peel, De Gelderse Vallei en Twente. Dat is bepaald geen verrassing gelet op het enorme mestoverschot in deze gebieden (in De Peel circa 70%). Onderbelicht bleef echter dat het besluit van de minister beslist niet autonoom is genomen.

Aanklacht CDU en FDP
Een week eerder had de zustercoalitie van Rutte III (CDU en FDP) in de Duitse deelstaat NRW al een stevige aanklacht ingediend bij de Landtag met de eis “Unerlaubte Gülleimporte nach Nordrhein-Westfalen schnellstmöglich stoppen!“. In deze notitie wordt ook gemeld dat er gesprekken hebben plaatsgevonden tussen de landbouwministeries in Nederland, Nordrhein-Westfalen en Niedersachsen. Kortom, minister Schouten is ter verantwoording geroepen door politici aan de andere kant van de grens die het (illegaal) dumpen van mest uit Nederland strontbeu zijn.

Binnen de Landtag in NRW speelt nog wat anders. Volgens CDU en FDP is de vorige coalitie (roodgroen met SPD en Grünen) er de afgelopen jaren niet in geslaagd om de grensoverschrijdende mesttransporten naar Nordrhein-Westfalen aan te pakken. Ook zou de vorige coalitie hebben gefaald om inzicht te verschaffen over de aanwending van de geïmporteerde mest.

Op de achtergrond speelt uiteraard dat CDU en FDP (net als in Nederland CDA en VVD) jarenlang de andere kant opkeken als het ging om overbemesting. Na de uitspraak van het Europees Hof, waarin Duitsland werd gedwongen om de mestwet aan te scherpen wegens het niet nakomen van de Europese Nitraatrichtlijn, zit ook Duitse boeren met een structureel mestoverschot. Sindsdien geldt in Duitsland ‘mest van eigen boeren eerst’.

Afwijkingen bij mesttransporten
Volgens prof. dr. Friedhelm Taube (Universität Kiel) stelt de recente herziening van de Duitse mestwetgeving nauwelijks iets voor om de nitraatuitspoeling te stoppen. “Allein in Deutschland entstehen durch diese Überdüngung pro Jahr Schäden in Höhe von fünf Milliarden Euro.“ Hoe dan ook, het mestoverschot begint overal in Europa in toenemende mate te knellen en dat maakt veehouders en mesthandelaren aan beide zijden van de grens “creatief”.

De Landwirtschaftskammer in NRW deed onderzoek naar de herkomst en samenstelling van mest uit Nederland bij 1.348 Duitse afnemers op basis van digitale opgaven bij de RVO. Hieruit bleek dat bij een derde van deze mesttransporten allerlei afwijkingen zijn gevonden. Dit varieerde van niet bestaande afleveradressen (48) of niet meer te controleren afnemers (341). Ook werden verschillen geconstateerd in de afgeleverde hoeveelheden mest of was zogenaamd geen sprake van Nederlandse mest, terwijl dat volgens opgave van de RVO wel het geval was.

Onregelmatigheden ‘vaste bewerkte mest’
Over het totale volume aan illegale mesttransporten kan of wil de Landwirtschaftskammer geen opgave doen. Een woordvoerder van het ministerie van LNV zegt in vakblad De Boerderij zegt dat er vooral bij de export van ‘vaste bewerkte mest onregelmatigheden zijn geconstateerd en te hoge gehaltes zijn opgegeven’. Met deze valse opgaves wordt dus de indruk gewekt dat er meer mest uit Nederland naar Duitsland wordt afgevoerd dan in werkelijkheid het geval is.

Bedrijven die organische meststoffen naar Duitsland exporteren of vervoeren, dienen zich eenmalig te registreren in Duitsland bij de Landwirtschaftskammer Nordrhein-Westfalen of Landwirtschaftskammer Niedersachsen. Bij elk transport naar een Duitse landbouwer moet een Vervoersbewijs dierlijke meststoffen (VDM) aanwezig zijn en op verzoek worden getoond tijdens controle.

Controle op illegale export is volgens een woordvoerder van de Landwirtschaftskammer lastig, doordat overheden in Duitsland GPS-systemen van vrachtwagens niet mogen uitlezen. Wel is de Duitse justitie een onderzoek gestart naar personen en bedrijven die betrokken zouden zijn bij gesjoemel met mesttransporten.

Afzender: een ijssalon
Bernhard Rüb, woordvoerder van de Landwirtskammer, zegt in De Limburger (24 oktober 2018) dat de toegenomen gevoeligheid over het ‘mesttoerisme’ vanuit Nederland meerdere oorzaken heeft. Een daarvan is het gesjoemel bij veel transporten met drijfmest vanuit ons land naar onder meer Nordrhein-Westfalen.

Volgens Rüb bleek er van alles mis te zijn:  ‘Eindbestemmingen in Duitsland die in Nederland waren opgegeven bleken vaak niet te kloppen. Tientallen niet-bestaande adressen waren opgegeven, bleek uit de controle. Sommigen maakten het zo bont om adressen op te geven van overleden personen en van een ijssalon, niet echt een partij die veel met drijfmest kan doen.’

Zie ook: ‘Overbemesting zorgt voor 5 miljard schade in Duitsland’
En: Duitsland maakt zich boos over mest uit Nederland
En: Ook in Rijnland-Palts klachten over Nederlands ‘mesttourisme’
En: Groeiend verzet in Eifel tegen import mest uit Nederland
En: Voor meer dan helft varkensmest is geen plaats in Nederland
En: Brabant levert grootste bijdrage nationaal mineralenoverschot
En: Waar moet dat ‘bruine goud’ naar toe?

 

Dit bericht is geplaatst in Duitsland, Europees Hof, Europese Unie, Fosfaat, Mestfabrieken, Mestfraude, Mestoverschot, Nitraat, Nordrhein-Westfalen, Politiek, Provincie Brabant, Stikstof, Tweede Kamer. Bookmark de permalink.

Eén reactie op Welke les trekt Kamer uit Duitse aanklacht tegen illegale mest?

  1. koekoeksjong schreef:

    Bruin goud? Dit doet denken aan de Middeleeuwen. Er waren indertijd tovenaars, alchemisten genaamd, die lood wel effe in goud zouden veranderen. Middeleeuws BOERENBEDROG dus: toen reeds…En…goud is niet bruin! Daar komt bij de bouw en uitbreiding van mestverwerkers. Opnieuw transport met bijgaande luchtvervuiling over grote afstanden. Gevolg: nog meer besmettingsgevaar en door instandhouding van de grote veestapel ook groter risico op zoönosen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.