OM veegt in NRC vloer aan met aanpak mestfraude

DEN HAAG –  De nationale milieuofficier, Rob de Rijck, veegt vandaag in NRC Handelsblad de vloer aan met de aanpak van de mestfraude. “Zelfs als je onze capaciteit en die van de NVWA verdubbelt, heb je niet meer dan twee druppels op een gloeiende plaat.” Volgens De Rijck ligt de nadruk in het plan van minister Schouten (LNV) te veel op repressie ligt. “Er is meer mestproductie dan het land aankan.” Volgens het OM is er maar één oplossing: minder mest en dus minder vee.

Met dit standpunt neemt het OM nadrukkelijk afstand van het plan waarmee minister Carola Schouten (LNV) de mestfraude denkt aan te pakken. Ze stuurde hierover eind september een plan naar de Europese Commissie. ‘Het OM zou te weinig bij het opstellen van het plan betrokken zijn en de nadruk zou te veel liggen op repressie in plaats van preventie’, aldus het bericht in NRC.

Aanpak voldoet
Minister Schouten schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat de Europese Commissie vindt dat de werkwijze van LNV voldoet aan de voorwaarden die gesteld zijn in de derogatiebeschikking. Rob de Rijck kijkt daar heel anders tegenaan zo blijkt uit het NRC-bericht: “Zelfs als je onze capaciteit en die van de NVWA verdubbelt, heb je niet meer dan twee druppels op een gloeiende plaat.”

Unerlaubte Gülleimporte
Kennelijk zijn ook de signalen van politici uit Nordrhein-Westfalen en de Landwirtschaftskammer in deze Duitse deelstaat nog niet goed doorgedrongen in Den Haag. Volgens de Landwirtschaftskammer zit aan 1 op 3 mesttransporten uit Nederland letterlijk en figuurlijk een luchtje. CDU en FDP dienden een motie in met de eis dat de “Unerlaubte Gülleimporte nach Nordrhein-Westfalen schnellst möglich stoppen!“.

Ondoorzichtige draaimolen
De grensoverschrijdende mesthandel blijft intussen een ondoorzichtige draaimolen. Volgens de Rijksdienst voor ondernemend Nederland (RVO) is de export van dierlijke mest naar Duitsland in de eerste helft van 2018 gedaald met 27%, maar naar België juist gestegen. Afgezet tegen de signalen uit NRW lijkt eerder sprake van een “papieren” werkelijkheid. Zeker als je kijkt naar de verschillen in exportcijfers van RVO en CBS. Het Vlaams Coördinatiecentrum Mestverwerking (VCM) meldt op zijn beurt dat de export van ruwe varkens- en rundermest náár Nederland óók is gestegen…


CBS en RVO presenteren verschillende cijfers als het gaat om de export van fosfaat en stikstof uit mest… (Het CBS heeft nog geen gegevens gepresenteerd over 2017).

Zie ook:

 

Dit bericht is geplaatst in België, Duitsland, EU-parlement, Europese Unie, Mestfraude, Mestoverschot, Mineralenoverschot, Tweede Kamer. Bookmark de permalink.

Eén reactie op OM veegt in NRC vloer aan met aanpak mestfraude

  1. spêlêkster schreef:

    Eindelijk lijkt er toch iemand van de overheid wakker te zijn geschrokken! Natuurlijk heeft OM gelijk. Minder vee: minder mest. Maar daadwerkelijke maatregelen zijn er nog steeds niet…De druppel op de gloeiende plaat zal snel verdampen. En de stank zal blijven hangen….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.