RIVM gaat luchtkwaliteit meten in veegebieden ZO-Brabant

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) start in 2020 met het uitrollen van een regionaal meetnetwerk in Zuidoost-Brabant om de luchtkwaliteit te meten, met name ook in gebieden met veel intensieve veehouderijen. Het doel is beter inzicht te krijgen in de concentratie en bronnen van diverse soorten luchtvervuiling. Het meetnet bestaat uit meetkasten met daarin speciale sensoren.

In 2020 komen in de regio Zuidoost-Brabant vergelijkbare meetkasten zoals die de afgelopen jaren in Eindhoven zijn geplaatst. Daarmee gaat het regionale meetnetwerk ‘realtime’ stikstofdioxide, fijnstof en ozon meten in gebieden waar veel intensieve veehouderij is gevestigd. Het doel is het bevorderen van gezonde lucht.

Het RIVM gaat onder meer onderzoek doen naar de ijking van sensorsystemen om de meetresultaten zo betrouwbaar mogelijk te krijgen. Zodra dat het geval is, worden de meetresultaten gepubliceerd op Samen Meten Dataportaal.

Eindhoven
In Eindhoven zijn de afgelopen jaren al vijftig meetkasten geplaatst om de concentraties stikstofdioxide en fijnstof te meten in de stad en rond Eindhoven Airport. Aan de hand van de meetresultaten kunnen inwoners zelf controleren hoe het staat met de luchtkwaliteit in hun omgeving. Ook zullen de metingen worden meegenomen in besluitvorming over maatregelen om de leefomgeving te verbeteren.

Het regionaal meetnetwerk is een samenwerkingsverband tussen RIVM, gemeente Eindhoven, provincie Noord-Brabant, Gemeentelijke Gezondheidsdienst, TNO, Universiteit Utrecht en Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant (ODZOB). De samenwerkingsovereenkomst is 18 december getekend.

Relatie luchtkwaliteit en coronavirus?
Daarnaast meldt het AD (11 april) dat het RIVM mogelijk deel gaat nemen aan een internationaal onderzoek MCC Collaborative Research Network in veertig landen naar het verband tussen luchtvervuiling en het coronavirus, omdat de impact van Covid-19 mogelijk heftiger is in gebieden met een slechte luchtkwaliteit, zoals in Wuhan (China) en Noord-Italië. Op diverse plaatsen in Oost-Brabant worden hoge concentraties fijnstof en ammoniak gemeten. De fracties van GroenLinks, SP, D66 en PvdD hebben daarom vragen gesteld aan het provinciebestuur.

Epidemioloog Lidwien Smit (Universiteit Utrecht) die al jaren onderzoek doet naar het verband tussen luchtkwaliteit, veehouderij en gezondheid benadrukt in het AD dat er niet te snel conclusies getrokken moeten worden. “We zien qua besmettingen alleen het topje van de ijsberg en weten nog heel veel niet. Ik vind het wat zorgwekkend dat er al sterk gespeculeerd wordt over de effecten van luchtkwaliteit op COVID-19. Voor conclusies over een verband tussen corona en luchtkwaliteit is het echt nog te vroeg.”

Dit bericht is geplaatst in Emissie, Fijnstof, Luchtkwaliteit, Peelregio, Provincie Brabant. Bookmark de permalink.

2 reacties op RIVM gaat luchtkwaliteit meten in veegebieden ZO-Brabant

  1. kwakzalf schreef:

    Ook sterke verschillen in Brabant. Zelfs op relatief korte afstand. Zie bijvoorbeeld het verschil tussen Boekel en Land van Cuyk?

  2. Henk vd Aa schreef:

    Is in boekel ook een meting gedaan betreffende luchtkwaliteit? Dit omdat hier het coronavirus extra hard heeft toegeslagen en de luchtkwaliteit te wensen over laat. Zeker gezien de grote megastallen van Coppens en Pluk en de uitbreiding die op stapel staat op Bovenstehuis en Waterdelweg in Boekel. In deze buurtgemeenschap is uitbreiding van nieuwbouwwijk De Burgt gepland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.