Petitie met 3.000 handtekeningen tegen megastal bij Paashoef

GEMERT – Stikstofprobleem. Warme sanering varkenshouderij. Enorm mestoverschot. Je zou verwachten dat uitbreiding van varkenshouderijen iets is uit een grijs verleden. Niet in Gemert-Bakel. Woensdag protesteerden circa 40 inwoners voor het gemeentehuis van Gemert-Bakel tegen de bouw van een nieuwe megastal met 8.600 varkens op korte afstand van de woonwijk Paashoef. Ze boden een petitie aan met 3.000 handtekeningen (onder wie 60 kinderen). De zaak wordt donderdag 23 september besproken in de gemeenteraad.

De initiatiefnemers van de petitie ‘Megastallen Nee Gemert Bakel’, Nelly van Ooijen en Fred van Bakel, boden de petitie aan aan burgemeester Van Veen. Dat er ‘maar’ 40 sympathisanten aanwezig waren, had volgens woordvoerder Nelly van Ooijen vooral te maken met het tijdstip. “We hebben gezinnen met kinderen en drukke banen. Het werk en de kinderen gaan nu eenmaal voor.”

Beweegredenen
De redenen om de petitie te ondertekenen, zijn divers. Ondertekenaars noemden onder andere milieuvervuiling (fijnstof, stikstof en ammoniak), stankoverlast, luchtwegklachten en dierenleed. “Maar al deze redenen zijn terug te voeren op de enorme impact die de veehouderij in Gemert-Bakel heeft.” Niet alleen volwassenen, ook 60 kinderen plaatsen hun handtekening onder de petitie. Deze zijn verzameld door Nora, Fien en Noortje.

“Dat kinderen in actie komen, moet voor ons een wake-up-call zijn. Ouders met kinderen moeten zich afvragen in wat voor wereld we onze kinderen willen laten opgroeien. Ook ik maak me zorgen over de toekomst van mijn kleinkinderen, want we zien onze leefomgeving steeds verder achteruitgaan”, aldus Nelly van Ooijen.

Enorme impact
Vervolgens wees zij op het verdwijnen van bossen in Zuid-Amerika door de import van veevoer, de miljoenen varkens en kippen die opgesloten zitten in kleine hokken, vlees dat voornamelijk de grens over gaat en de negatieve impact in Nederland, zoals het enorme mestoverschot, slechte luchtkwaliteit, erbarmelijke staat van de biodiversiteit en de gezondheidsrisico’s. “De risico’s voor het overbrengen van ziektes van dier naar mens zijn erg reëel. Dat hebben we de afgelopen jaren gezien met de Q-koorts en nu met het coronavirus.”

De druppel…
Met deze introductie gaven de initiatiefnemers aan waarom ze tegen het verlenen van een vergunning zijn van een nieuwe megastal met 8.600 varkens op circa 700 meter afstand van de woonwijk Paashoef. Volgens Nelly van Ooijen de druppel die de emmer doet overlopen.

“Schuin tegenover deze locatie wordt nu met veel gemeenschapsgeld een varkenshouder weggekocht in het kader van de warme sanering varkenshouderij. De pot waaruit dit wordt betaald is bedoeld om overlast van varkenshouderijen te verminderen. Onbegrijpelijk dat er nu tegenover dit bedrijf een vergunning wordt afgegeven voor een nieuwe megastal met meer dan 8.600 varkens. Nota bene is deze varkenshouder eerder met veel gemeenschapsgeld weggekocht aan de Wolfsbosscheweg om ruimte te maken voor het Smartpark. Gaat u nu weer een nieuw probleem creëren?”

Slecht voornemen
Het plan voor de nieuwe megastal druist volgens de aanbieders van de petitie in tegen beleidsregels om de milieubelasting door veehouderijen terug te dringen. “De bewoners van Paashoef mogen verwachten dat u er alles aan doet om hun leefomgeving veilig en gezond te maken. Met het afgeven van deze vergunning bereikt u het tegenovergestelde. Zelfs met de allerbeste luchtwassers. Wij verzoeken u daarom dringend om af te zien van deze vergunning.”

Minder dieren
Nelly van Ooijen sloot af met een bredere beschouwing op de situatie. “Als je als gemeente beweert duurzaamheid, en dus behoud van onze planeet, echt belangrijk te vinden verander dan je beleid. Stop de groei van de veestapel en verklein zelfs de huidige veestapel. Ik heb mijn hele werkende leven voor de klas gestaan. Ik probeerde kinderen bij te brengen dat verbetering van de wereld bij onszelf begint.”

“Wij kunnen hier in Gemert-Bakel niet de hele wereld veranderen, maar we kunnen wel een begin maken met een omslag naar een echt duurzame veehouderij. Een transitie die zo hard nodig is. Dit betekent een drastische herziening van het veehouderijbeleid en vermindering van het aantal dieren in onze gemeente. Te beginnen aan de Rooije Hoefsedijk 41.”

 

 

 

 

Dit bericht is geplaatst in Fijnstof, Gemert-Bakel, Klimaat, Leefomgeving, Mestoverschot, Politiek, Provincie Brabant, Soja, Stankoverlast, Varkenshouderij, Veedichtheid, Volksgezondheid. Bookmark de permalink.

2 reacties op Petitie met 3.000 handtekeningen tegen megastal bij Paashoef

  1. kwakzalf schreef:

    Hulde voor deze mensen. Helaas zie ik het somber in. Gemeenten zijn er schijnbaar enkel voor de gezondheid van de portemonnee der vee-fabrikant. Ook zul je zien dat de Raad van State er niet is voor de burger. Tenzij men zo’n stal zou willen bouwen op het strand van Scheveningen?

  2. kwakzalf schreef:

    En wie denkt er nog dat we in een rechtsstaat leven?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.