Hoger beroep bij RvS tegen megastal Rooije Hoefsedijk

GEMERT – Mens, Dier & Peel gaat hoger beroep aantekenen bij de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State tegen het verlenen van een vergunning voor een nieuwe megastal met 8.600 varkens aan de Rooije Hoefsedijk in Gemert. Het bestuur is het eens met omwonenden dat het toestaan van een nieuwe megastal vlakbij een woonwijk niet meer van deze tijd is en in strijd met landelijk beleid om het stikstofprobleem aan te pakken.

De rechtbank Oost-Brabant deed recent uitspraak dat het bouwen van de megastal alsnog is toegestaan nadat het college van burgemeester en wethouders het bestemmingsplan tussentijds had gerepareerd. Dit feit alleen al roept vragen op. Eerder beweerde de gemeente dat de vergunning niet kon worden geweigerd, terwijl achteraf is gebleken dat het college wel degelijk middelen had om deze vergunning te weigeren. Door deze hiaten op het allerlaatste moment te repareren, werkt de gemeente dus bewust mee aan het bouwen van een megastal vlakbij een woonwijk. Mens, Dier & Peel ziet mogelijkheden om deze vergunning alsnog aan te vechten en stapt daarom naar de Raad van State.

Gemeente nalatig
Volgens Mens, Dier & Peel is de gemeente nalatig geweest door niet tijdig adequate maatregelen te treffen om de bouw van nieuwe stallen nabij woonwijken te verhinderen. Nota bene is afgelopen jaar een varkensbedrijf tegenover de geplande megastal aan de Rooije Hoefsedijk uitgekocht met publiek geld via de zogeheten ‘warme saneringsregeling varkenshouderij’.

Secretaris Jeanne Stoks: “Die regeling was oorspronkelijk bedoeld om stankproblemen bij woonhuizen aan te pakken. Dan is het afgeven van een vergunning voor een nieuwe megastal vlakbij woonwijk Paashoef toch zeker het laatste wat je van een gemeente mag verwachten. Kennelijk telt het individuele belang van een boer zwaarder voor het college dan de belangen van burgers en de leefomgeving.”

Onderzoek raadscommissie
Diverse fracties in de gemeenteraad hebben ook grote moeite met het afgeven van deze vergunning en het mandaat van het college om over dit soort zaken te beslissen zonder inspraak van de gemeenteraad. Een speciale raadscommissie onderzoekt daarom al enige maanden of er geen alternatieve oplossing mogelijk is, zoals verplaatsing van het bedrijf. De uitslag van dat onderzoek werd eind vorig jaar al verwacht, maar is er nog steeds niet.

 

 

 

 

 

Dit bericht is geplaatst in Gemert-Bakel, Leefomgeving, Milieu, Overbelast gebied, Raad van State, Stankoverlast, Varkenshouderij, Volksgezondheid. Bookmark de permalink.

2 reacties op Hoger beroep bij RvS tegen megastal Rooije Hoefsedijk

  1. kwakzalf schreef:

    Tegen de wil van de bevolking handelen! Datzelfde gebeurde in ex-gemeente Landerd. 45 Huishoudens zitten in de stank en hun huis wordt onverkoopbaar. De hoogste tijd om een groot onderzoek te starten, om uit te zoeken of de geruchten over corruptie uitgeplozen kunnen worden!

  2. kwakzalf schreef:

    Iedere keer hetzelfde liedje! Telkens weer komt die rechter met het verhaal van: “tijd om de fout te herstellen; er samen in overleg uitkomen, reparatie”, enz.
    Maar de koe bij de horens vatten? Ho maar! Altijd weer de vee-baronnen steunen. Die mag bij wijze van spreken, wel met 100 door de bebouwde kom?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.