GEMERT-BAKEL is van plan om huizen en complete woonwijken aan te sluiten op mestvergisters op korte afstand van woonwijken en bedrijventerrein om deze ‘aardgasvrij’ te maken. Dat blijkt uit de ontwerp Transitievisie Warmte die onlangs ter inzage heeft gelegen. Daarin wordt volledig voorbij gegaan aan de vele nadelen van mestvergisting. Bezorgde inwoners zijn daarom een petitie gestart, waarin ze het gemeentebestuur oproepen dit plan terzijde te schuiven. De petitie met de titel ‘Geen woonwijken in Gemert-Bakel aan de mestvergister!’ kan getekend worden via www.petities.nl. Met update: 25-2-2022 onderaan dit bericht.
De petitie is opgezet door een groep verontruste bewoners van de woonwijken Paashoef en Doonheide in samenwerking met stichting Mens, Dier & Peel. Volgens de initiatiefnemers is het rapport vooringenomen, slecht onderbouwd en onvolledig. Zo is nauwelijks onderzoek gedaan naar het verbeteren van de isolatie- en warmtevoorziening van woningen of het hergebruiken van restwarmte van bedrijven. Ook is geen rekening gehouden met de opschaling van landelijke energiebronnen, zoals zon, wind, waterstofgas.
Veel bezwaren
Boven alles kleven er volgens de bewoners veel bezwaren aan mestvergisting, zoals stankoverlast, extra vrachtverkeer en explosiegevaar (gasbuffers). Die problemen blijven buiten beeld in het rapport dat in opdracht van de gemeente Gemert-Bakel, Deurne en Someren is geschreven. De initiatiefnemers vermoeden dat het rapport is geschreven met een vooropgezet doel, namelijk mestvergisters presenteren als zogenaamd ‘alternatief’ voor aardgas.
In een drietal zienswijzen, die eind vorig jaar al naar de gemeente zijn gestuurd, wijzen de inwoners erop dat mestvergisters niet rendabel zijn en uitsluitend in bedrijf zijn te houden dankzij vele miljarden aan subsidies. In feite betalen burgers op deze manier twéé keer voor hetzelfde gas; één keer via de belastingen én daarna nogmaals aan de gasleverancier. De Algemene Rekenkamer heeft berekend dat investeren in andere energiebronnen efficiënter is (zelfs zonder subsidie).
Mestoverschot en veestapel
Een ander bezwaar van de initiatiefnemers is dat mestvergisters het extreme mestoverschot in stand houden. Dit staat haaks op de noodzakelijk inkrimping van de veestapel (volksgezondheid, infectiedruk en leefmilieu). Daarmee wordt de lokale gasvoorziening feitelijk afhankelijk gemaakt van de omvang van de veestapel. Dat is de omgekeerde wereld. Volgens de Wereldvoedselorganisatie (FAO) is de veestapel zelf veruit de belangrijkste oorzaak van schadelijke broeikasgassen (‘boeren en scheten’ van dieren).
De initiatiefnemers vinden verder dat burgers niet tijdig en transparant zijn geïnformeerd over de inhoud van het plan door gebruik van vage woorden als “biomassa” en “aardgasvrij”. Ook verwijten zij de gemeente een tunnelvisie, omdat bestuurders en politici kennelijk niets hebben geleerd van het schrappen van de megamestvergister in 2014 op bedrijventerrein Wolfsveld.
Petitie
Via de petitie worden gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders opgeroepen de ontwerp Transitievisie Warmte terzijde te schuiven en te vervangen door een integrale, écht duurzame visie op energie (niet alleen warmte). Ook willen zij dat burgers en bedrijven transparant én eerder bij deze plannen worden betrokken.
- Teken de petitie Géén woonwijken in Gemert-Bakel aan de mestvergister! op Petities.nl.
== HIERNA VOLGEN UPDATES OVER DEZE PETITIE ==
Mestvergisters geen alternatief Gronings of Russisch gas (25-2-22)
Nu de gasprijzen omhoog schieten i.v.m. de oorlog in Oekraïne: mestvergisters zijn GEEN alternatief! Zelfs wanneer ALLE mest in NL in mestvergisters zou worden gestopt (wat niet realistisch is), dan zou dit maximaal 2% van het gasverbruik afdekken. Meer info: FAQ mestvergisters
Wethouder geeft bestaan plannen mestvergisters toe (18-2-22)
Wethouder Van Zeeland (CDA) van Gemert-Bakel geeft toe – na vragen van de raadsfractie Sociaal Gemert-Bakel – dat er wel degelijk plannen zijn (geweest) voor onderzoek naar de inzet van mestvergisters ter vervanging van aardgas: “Maar die zijn allemaal in de wacht gezet. De reden is dat we moeten wachten tot provincie uitvoeringsagenda mest heeft opgesteld.” Zie tweet met verwijzing naar artikel ED
Ook al staan mestvergisters in Gemert-Bakel nu zogenaamd “even in de wacht”, uit het antwoord van het college blijkt dat de gemeente Gemert-Bakel en het provinciebestuur van Brabant wél degelijk werken aan plannen om mestvergisters in zetten. Zie ook onderstaande kaartjes uit plannen die eerder ter inzage hebben gelegen.
- Teken de petitie: Géén woonwijken in Gemert-Bakel aan de mestvergister!
Voor muziek uitlopen? (12-2-22)
Een woordvoerder van de gemeente Gemert-Bakel stelt 12-2-2022 in het ED dat Mens, Dier & Peel met deze petitie wat al te ver vooruit zou lopen op de muziek. Wat de woordvoerder niet zegt is dat er al ruim twee jaar een intensief proces loopt tussen Peelgemeenten en provincie Brabant om locaties te vinden voor het verwerken van het structurele mestoverschot. Bekijk de overeenkomsten op onderstaande kaartjes en oordeel zelf.
De volgende kaart komt uit de Milieu Effect Rapportage (planMER) van de provincie Noord-Brabant, waarbij de Peelgemeenten intensief betrokken zijn. Op deze kaart staan onder andere drie zoeklocaties (oranje stippen) voor mestverwerking rondom Gemert aangegeven plus een bij Milheeze.
Onderstaande afbeelding maakt duidelijk dat het proces voor het aanwijzen van nieuwe mestverwerkingslocaties al twee jaar loopt en wie erbij betrokken zijn. De Peelgemeenten maken onderdeel uit van de Metropool Regio Eindhoven.
Dat is de “democratie” hier! Alles wordt bekonkeld achter de rug van de inwoners. In het bijzonder, als het gaat om de vee-industrie. Ga na welke “bestuurders” dit verzinnen, en gebruik het met naam en schaam, bij de komende verkiezingen. Zet hen in het schandblok!