Provincie zoekt geitenpaadje uit stikstofcrisis

DE PEEL – ‘Alarm in de strijd tegen stikstof’, kopte het ED 5 juli. Aan het woord komen de drie Brabantse omgevingsdiensten die geen instrumenten zouden hebben om de stikstofproblematiek aan te pakken. Sorry, maar dit alarmsignaal van de provinciale omgevingsdiensten komt rijkelijk laat!!

Nu pas aangeven dat zij met ‘het gereedschap dat ze nu hebben er niet in slagen om de kwetsbare natuur te beschermen tegen stikstof’ roept de vraag op: Wat deden ze dan tot dusver? Dit probleem speelt al decennia!

Helemaal schrijnend is de opmerking (van de omgevingsdiensten of interpretatie ED; is niet duidelijk) dat ‘de problemen begonnen met de uitspraak van de Raad van State op 29 mei 2019’. Nee, de problemen met reactief stikstof bestaan al véél langer. De hoogste rechter maakte juist een eind aan het wegkijken!

Ook de kop ‘Alarm in de strijd tegen stikstof’ is suggestief. De strijd tegen reactief stikstof is de afgelopen jaren gevoerd door milieuorganisaties, terwijl overheden op alle niveaus van hoog tot laag de regels oprekten en/of niet handhaafden om de veesector de ruimte te geven.

Opmerkelijk is dat de oproep van de omgevingsdiensten vergezeld gaat met een oproep van de commissaris van de koning in Brabant, Adema, aan het adres van minister Van der Wal voor een ‘generiek antwoord op de berg handhavingsverzoeken’. Adema: “Alleen zo’n instrument kan ervoor zorgen dat de strijd tegen de stikstofproblemen niet nog verder vastloopt’. Is het provinciebestuur nu alweer vergeten hoe de PAS is begonnen? Of is het extra tijd kopen?

Het heeft er alle schijn van dat de provincie weer naar een bestuurlijk geitenpaadje zoekt om uit de stikstofcrisis te komen in plaats van het stikstofprobleem serieus aan te pakken. Het recente beleidskader Landbouw & voedsel en de Uitvoeringsagenda Mest zijn wat dat betreft een valse start, want opnieuw een toonbeeld van wensdenken & wegkijken. Het wordt tijd dat Brabant de feiten onder ogen ziet: krimp van de veestapel is onvermijdelijk en noodzakelijk.

[Een ingekorte versie verscheen 7 juli 2022 in het ED]

Zie ook:

 

 

Dit bericht is geplaatst in Ammoniak / depositie, PAS, Peelregio, Provincie Brabant, Waterkwaliteit. Bookmark de permalink.

Eén reactie op Provincie zoekt geitenpaadje uit stikstofcrisis

  1. kwakzalf schreef:

    Geweldig artikel! Maar: “bestuurders” zijn maar voor EEN ding bang: de journalistiek. Derhalve lijkt het me nuttig dat er weer eens flink gedemonstreerd wordt. Immers: nu wordt alle aandacht gericht op die raceclub met trekkers?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.