Oppositie Gemert-Bakel pissig over uitbreiding kalvermesterij

GEMERT-BAKEL – Vier oppositiepartijen in de gemeenteraad van Gemert-Bakel, Sociaal Gemert-Bakel, Politiek op Inhoud, D66 en VVD hebben vragen gesteld aan burgemeester en wethouders over uitbreiding van een kalvermesterij aan de Esp in Bakel. Het bedrijf groeide met instemming van het college van 127 runderen (melkkoeien en jongvee) naar 2.105 mestkalveren. Daarbovenop komt nu een uitbreiding naar 2.900 dieren.

De vier oppositiepartijen wijzen het college er op dat in het coalitieakkoord 2022-2026 staat dat politiek gevoelige onderwerpen eerst aan de raad voorgelegd moeten worden en stellen vervolgens de vraag of ‘het college een uitbreiding van een kalvermesterij van 2.000 naar 2.900 dieren (+45%) een politiek gevoelig onderwerp vindt?’.

Niet betrokken
Uit de schriftelijke vragen blijkt dat de vier fracties gepikeerd zijn over het feit dat zij via het Eindhovens Dagblad over de uitbreidingsplannen van deze kalvermesterij op de hoogte kwamen. “In het ED-artikel ‘Grote zorgen in Bakel om uitbreiding kalverhouderij’ stelt de woordvoerder van de gemeente dat de raad slechts zijdelings bij de kwestie is betrokken. Wij zijn van mening dat de raad in het geheel niet bij dit besluit is betrokken en vinden de woorden van de woordvoerder misleidend.”

Verder attenderen de vier partijen het college er nogmaals op dat in het coalitieakkoord 2022-2026 is afgesproken dat elke ontwikkeling (van een agrarisch bedrijf) een verbetering voor de omgeving moet opleveren. ‘Welke verbetering in het gebied treedt er volgens het college op met de beoogde uitbreiding?’

Geen gesprek
Naar aanleiding van de uitbreidingsplannen zijn diverse zienswijzen ingediend. Ook stuurden omwonenden januari 2023 een brief naar het college, met als doel een inhoudelijk gesprek te hebben om samen met de gemeente naar oplossingen te zoeken. Hierop is niet gereageerd. De vier partijen willen weten waarom niet met omwonenden en de gemeenteraad over de plannen is gesproken, maar uitsluitend met de initiatiefnemer van de uitbreidingsplannen?

Sociaal Gemert-Bakel, Politiek op Inhoud, D66 en VVD vragen zich onder verwijzing naar de landelijke stikstofcrisis af waarom de gemeente Gemert-Bakel nog meewerkt aan uitbreiding van deze intensieve veehouderij? Ze halen daarbij ook de recente uitspraak van demissionair landbouwminister Adema aan die vindt dat megastallen niet meer in Nederland passen. ‘Waarom stelt de gemeente op dit moment dit plan vast terwijl de tendens bestaat dat uitbreiding op basis van dit soort luchtwassers niet vergund kunnen worden?’

Lege vergunningen
Een ander gevoelig punt is dat in het coalitieakkoord is vastgelegd dat lege vergunningen actief ingetrokken gaan worden om te voorkomen dat latente ruimte kan worden benut. Volgens de vier partijen zijn de uitbreidingsplannen mogelijk omdat de ondernemer elders in Bakel stalrechten heeft gekocht. Echter, zo willen de vier fracties weten, ‘klopt het dat op de betreffende locatie op dit moment geen dieren meer aanwezig zijn en de gekochte vergunning een zogenaamde lege vergunning is?

Volgens de vier raadsfracties staat medewerking verlenen aan de uitbreiding van deze kalvermesterij ‘haaks op het coalitieakkoord’. Om herhaling te voorkomen, willen zij een lijst van het college ontvangen met een overzicht van alle lege vergunning in Gemert-Bakel. Ten overvloede wordt in de brief nog een keer gewezen op onderzoek van Wageningen Universiteit (2021) waarin de beperkte reductiewaarde van luchtwassers is aangetoond.

 

Dit bericht is geplaatst in Ammoniak / depositie, Bakel, Gemert-Bakel, Kalverhouderij, Leefbaarheid, Luchtwassers, Mestoverschot, Overbelast gebied, Peelregio, Stankoverlast. Bookmark de permalink.

Eén reactie op Oppositie Gemert-Bakel pissig over uitbreiding kalvermesterij

  1. kwakzalf schreef:

    Is er nog EEN persoon te vinden in dit land die de “overheid” nog gelooft? Driekwart van Nederland vertrouwt het bestuur niet meer. Dit aantal wordt nog hoger door bestuurders zoals het college van B & W te Gemert-Bakel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.