College werkt aan uitkoop megastal bij woonwijk Paashoef

GEMERT – De bouw van een nieuwe megastal/varkensbedrijf met in totaal 8.600 varkens aan de Rooije Hoefsedijk bij woonwijk Paashoef in Gemert gaat mogelijk niet door. Het college van burgemeester en wethouders heeft op aandringen van de gemeenteraad alsnog besloten de varkenshouder uit te kopen. Tegen de bouw is fel geprotesteerd door omwonenden. Mens, Dier & Peel heeft in 2022 hoger beroep aangetekend tegen de uitbreidingsplannen bij de Raad van State.

Volgens Mens, Dier & Peel is de gemeente nalatig geweest door niet tijdig adequate maatregelen te treffen om de bouw van nieuwe stallen nabij woonwijken te voorkomen. Nota bene is kort voor het verlenen van de vergunning een ander varkensbedrijf schuin tegenover de geplande megastal met publiek geld uitgekocht via de zogeheten ‘warme saneringsregeling varkenshouderij’. Krommer dan dit kan niet.

Raad wil alternatief
Diverse fracties in de gemeenteraad hadden eveneens moeite met het afgeven van deze vergunning en het mandaat van het college om over dit soort zaken te beslissen zonder inspraak van de gemeenteraad. Daarop werd in opdracht van de gemeenteraad een speciale onderzoekscommissie in het leven geroepen om een alternatieve oplossing te vinden, bijvoorbeeld uitkopen en het bedrijf verplaatsen.

Het gemeentebestuur lijkt nu toch overstag te gaan. Na felle bezwaren van omwonenden uit de nabijgelegen woonwijk Paashoef, blijkt dat er nu ineens plannen zijn om bedrijventerrein Wolfsbosch ten zuiden van de Rooije Hoefsedijk uit te breiden. In dat geval vormt de megastal op termijn een nieuw knelpunt, een gegeven waar Mens, Dier & Peel al eerder voor heeft gewaarschuwd.

Géén plaats megastal
In een ingezonden artikel in het Gemerts Nieuwsblad schreef Mens, Dier & Peel in 2020 dat college en/of gemeenteraad in een vroeg stadium aan hadden kunnen én moeten aangeven dat er rond woonwijken géén plaats is voor uitbreiding van intensieve veehouderijen. “Het feit dat dit niet is gebeurd, getuigt van nalatigheid. Om vervolgens te gaan schermen met het niet kunnen weigeren van een vergunning vanwege een potentiële schadeclaim, onderstreept deze nalatigheid nog eens extra.”

In 2020 dienden initiatiefnemers van de petitie ‘Megastallen Nee Gemert Bakel’ drieduizend handtekeningen in bij de gemeente Gemert-Bakel. De ondertekenaars maakten zich zorgen over toenemende milieuvervuiling (fijnstof, stikstof en ammoniak), stankoverlast, luchtwegklachten en dierenleed. Niet alleen volwassenen, ook 60 kinderen plaatsen hun handtekening onder de petitie. Deze werden verzameld door Nora, Fien en Noortje.

Raad van State
De rechtbank Oost-Brabant schorste de door de gemeente verleende vergunning al een keer in 2021, omdat volgens die uitspraak niet met zekerheid valt te zeggen dat het collegebesluit in hoger beroep ‘in stand zal kunnen blijven’. Wanneer het door Mens, Dier & Peel aangespannen hoger beroep ter zitting komt bij de Raad van State is nog niet bekend.

De raadsfracties van Sociaal Gemert-Bakel, VVD, D66 en Politiek Op Inhoud vinden dat alle uitbreidingsplannen van intensieve veehouderijen in Gemert-Bakel voortaan voorgelegd moeten worden aan de gemeenteraad. Dit naar aanleiding van de slepende affaire met de megastal bij Paashoef. De coalitiefracties (CDA, Dorpspartij en Lokale Realisten) zijn daar tegen. Zij willen een werkroep opzetten die afspraken moet gaan maken ‘die uitvoerbaar zijn in de praktijk’. De uitkomst laat zich raden.

Help mee: geef een donatie t.b.v. het hoger beroep bij de Raad van State (via iDeal)

 

 

Dit bericht is geplaatst in Gemert-Bakel, Leefomgeving, Luchtkwaliteit, Mestoverschot, Stankoverlast, Varkenshouderij, Veedichtheid, Volksgezondheid. Bookmark de permalink.

2 reacties op College werkt aan uitkoop megastal bij woonwijk Paashoef

  1. jan willems schreef:

    Niet bouwen voor volk, maar wel voor vee??

  2. Jan Willems schreef:

    “… zonder inspraak van de gemeenteraad…” Dat gebeurt vaker in verband met vergunningen voor vee-fabricage!! Hoezo: democratisch land??

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.