DEN HAAG – Er zijn inmiddels ruim twee jaar verstreken sinds de Raad van State uitspraak deed over het Programma Aanpak Stikstof (PAS), aangespannen door Werkgroep behoud de Peel in Deurne. In het boek ‘Stikstof’ beschrijven prof. Jan Willem Erisman et al. de sluipende effecten van stikstof op natuur en gezondheid.
De Raad van State oordeelde mei 2019 dat de maatregelen van de PAS onvoldoende zijn om een daling van de stikstofdepositie te realiseren om de natuur in Nederland te beschermen. Daarmee zat Nederland van het ene op het andere moment op slot.
Samenhangend overzicht
Het boek Stikstof biedt de lezer een samenhangend overzicht op het ontstaan van het probleem, de achtergronden, de belangrijkste knelpunten en opties voor een mogelijke aanpak. Het boek is voor een breed publiek geschreven en biedt inzicht in alle wetenschappelijke aspecten van de stikstofproblematiek.
Met de voortslepende stikstofcrisis is dit boek relevanter dan ooit. Het ontbreken van duidelijkheid leidt over en weer tot veel frustratie en biedt ruimte om nut en noodzaak van de stikstofaanpak telkens weer ter discussie te stellen. Vaak op basis van onjuiste aannames en interpretaties of zelfs met verdraaiing van feiten op sociale media.
- Jan Willem Erisman, prof. Wim de Vries et al.: Stikstof. De sluipende effecten op natuur en gezondheid (Stichting Biowetenschappen en Maatschappij)
- Zie ook: Stichting Werkgroep Behoud de Peel: ‘PAS blijft niet overeind’
- En: Raad van State vernietigt Programma Aanpak Stikstof (PAS)