Waterschappen: ‘Rijk moet antibiotica in water aanpakken’

DEN HAAG – De Unie van Waterschappen vindt dat de rijksoverheid de regie strakker in handen moet nemen om een einde te maken aan de vervuiling van het Nederlandse oppervlaktewater met antibiotica. Vooral het weglekken van antibiotica via mest uit de intensieve veeteelt is een probleem. De Unie van Waterschappen zegt dit in Binnenlands Bestuur op basis van recent onderzoek, waaruit blijkt dat in het oppervlaktewater in Nederland steeds meer antibioticaresistente bacteriën voorkomen.

In een artikel in Binnenlands Bestuur zegt woordvoerster Hanneke Heeres van de Unie dat het niet om grote hoeveelheden gaat, maar dat “de bacteriën wel een toenemend probleem vormen voor de volksgezondheid.” Volgens de Unie van Waterschappen levert de lozing van antibiotica door ziekenhuizen de minste problemen op.

Momenteel lopen er diverse proeven bij ziekenhuizen om dat probleem op te lossen. “Daar zetten we extra zuiveringscapaciteit in, omdat daar door het vele medicijngebruik de concentratie vanzelfsprekend nogal hoog is. Maar omdat het allemaal keurig via een rioolbuis naar buiten komt, is zuiveren daar niet zo’’n probleem”, aldus Hanneke Heeres.

Mestprobleem lastiger
Volgens haar is het lastiger voor de waterschappen om de vervuiling via de intensieve veeteelt aan te pakken “De antibiotica die nog in de mest zit spoelt uit en komt uiteindelijk in het oppervlaktewater terecht zo is recent opnieuw aangetoond door het RIVM. Deze zogenoemde diffuse bronnen kun je niet met een filter voor een pijp aanpakken.”

  • Stichting Mens, Dier & Peel heeft waterschap Aa en Maas diverse malen gewezen op het probleem van antibiotica en resistente bacteriën in het oppervlakte water.

De Unie van Waterschappen dringt er nu ook bij het Rijk op aan om de vervuiling met een stringent vergunningenbeleid bij de bron aan te pakken. Zowel het ministerie van Landbouw als dat van Volksgezondheid moeten hun verantwoordelijkheid nemen. “Het gaat erom dat de ministeries het probleem erkennen en de regie stevig in handen nemen.”

Verder vraagt de Unie aandacht voor resistente bacteriën die via de grote rivieren ons land binnenstromen. “We zijn natuurlijk wat dat betreft het afvalputje van Europa. Ook dat vergt overleg en regie. Uiteindelijk gaat het wel om onze gezondheid.”

 

 

Dit bericht is geplaatst in Antibiotica, Oppervlaktewater, Resistente bacteriën, Volksgezondheid. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.