Verburg en Klink over Q-koorts: ‘We hebben het goed gedaan’

DEN BOSCH – Oud-minister van Landbouw, Gerda Verburg (CDA), zei gisteren tijdens de hoorzitting van Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer over de Q-koorts in het provinciehuis, dat zij niet precies wist waar de besmetting met de Q-koorts vandaan kwam. “We hebben gedaan wat we konden.” Wel gaf ze toe dat er sneller een meldingsplicht ingevoerd had moeten worden, hoewel ze daarbij de kanttekening plaatste of patiënten daar baat bij zouden gehad. GGD-arts Jos van de Sande noemde de reacties van de bewindslieden woensdagochtend voor de VARA-radio een ’trieste vertoning’ en een ‘absurde situatie’.

Ook Ab Klink (CDA), oud-minister van Volksgezondheid, was het niet eens met het verwijt dat er slecht gecommuniceerd is door de overheid. “We konden pas echt gericht ingrijpen toen we eind 2009 wisten welke bedrijven besmet waren en welke niet.” Klink gaf toe dat er misschien sneller een vervoersverbod voor geiten had moeten komen. Behalve deze kanttekening luidde zijn eindoordeel: “Verder hebben we het goed gedaan.”

Rapport Evaluatiecommissie Q-koorts
De uitlatingen van Verburg en Klink staan haaks op de reactie van Edith Schippers, de huidige, demissionaire minister van Volksgezondheid. Zij erkende in een brief op 26 november 2010 aan de Tweede Kamer dat de overheid tekort is geschoten bij de aanpak van de Q-koorts. De uitspraak van Schippers ligt in lijn met de conclusies van de Evaluatiecommissie Q-koorts die de handelwijze van de overheid onderzocht. Die concludeerde dat de overheid sneller had moet ingrijpen in het belang van de Volksgezondheid.

Cruciaal was volgens de commissie dat deskundigen erg lang de vraag centraal bleven stellen of afdoende ‘bewezen’ was dat geitenbedrijven de bron van besmetting waren. Volgens de Commissie had men op het moment van uitbraak direct de meest waarschijnlijke verklaring moeten volgen. De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) werd al in 2007 door de GGD en Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) naar geitenbedrijven gestuurd waar een geitenabortusstorm woedde.

Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer verwachtte op zijn minst erkenning of een excuus van de oud-ministers Verburg en Klink. Die woorden konden beide bewindslieden niet over de lippen krijgen tot teleurstelling van stichting Q-uestion die opkomt voor de belangen van Q-koortspatiënten.

Reactie GGD
GGD-arts Jos van de Sande sprak woensdagochtend voor de VARA-radio van een ’trieste vertoning’ en een ‘absurde situatie’, omdat zowel Verburg als Klink de conclusies van de Evaluatiecommissie weerspraken. Op de uitlating dat de GGD niet tijdig genoeg gereageerd zou hebben, zei hij: “De mensen in Brabant weten dat de GGD geweldig aan de bel heeft getrokken.”

“Ik heb niet het gevoel dat ik me hoef te verdedigen”, aldus Van de Sande. “Het lijkt er op dat beide ministers hun eigen straatje proberen schoon te vegen. Ze schuiven de belangrijkste conclusies van het rapport van tafel. Opvallend was hoe eensgezind Verburg en Klink waren tijdens het verhoor. Voor het vertrouwen van de Brabantse burgers in de overheid is het verhoor een totale mislukking.”

Volgens Van de Sande hebben economische belangen formeel geen rol gespeeld bij de Q-koorts. “Maar als je kijkt hoe en wanneer er op de rem is getrapt, hebben economische belangen wel degelijk een rol gespeeld.” Bronnen: Omroep Brabant, NOS en VARA.

Hierna volgen de opnamen van de hoorzitting door de Nationale ombudsman in het provinciehuis Brabant.

Heer Brunninkhuis (patiënt)
[youtube]https://youtu.be/QSap7khwuwQ[/youtube]

Heer Van den Berg (patiënt)
[youtube]https://youtu.be/fVbyEwX00Y8[/youtube]

Oud-minister Ab Klink(CDA)
[youtube]https://youtu.be/IDGx6BuAg9I[/youtube]

Oud-minister Gerda Verburg (CDA)
[youtube]https://youtu.be/-ghiFuL7Abk[/youtube]

Jos van de Sande (GGD Hart voor Brabant)
[youtube]https://youtu.be/SUHzdPYYfDc[/youtube]

J. van Lokven (voormalig bestuurder ZLTO)
[youtube]https://youtu.be/-qxIW4dMT2M[/youtube]

Prof.dr.J.H Richardus (Erasmus MC)
[youtube]https://youtu.be/dB_iNEtDSRw[/youtube]

Zie: “Holland Goes to Extremes to Fight Q Fever”

Dit bericht is geplaatst in Politiek, Q-koorts, Video. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.