GEMERT-BAKEL – Werkgroep ‘Stop de mestfabriek’ heeft donderdag 4 april voorafgaand aan de raadsvergadering een toelichting gegeven op de petitie tegen de plannen voor een mestvergister op industrieterrein Wolfsveld. Woordvoerder Ben van Dieren riep de raad op om tijdens de eerstvolgende raadsvergadering een voorbereidingsbesluit te nemen, zodat deze plannen definitief worden geblokkeerd. Hij stelde de raad alvast circa 2.600 handtekening in het vooruitzicht en kondigde aan dat de campagne blijft doorlopen. Prompt kwamen er twee moties op tafel, waarin het college werd teruggefloten.
Ben van Dieren stelde de gebrekkige informatieverstrekking van de gemeente aan de kaak en deed een beroep op het voorzorgsbeginsel door op zo kort mogelijke termijn een voorbereidingsbesluit te nemen om voldoende tijd in te bouwen voor een zorgvuldige afweging van de impact van de plannen. Hij overhandigde een document, waarin wordt aangegeven dat de bedrijven op Wolfsveld door een dergelijk besluit niet op slot komen te zitten.
Geen onomkeerbare stappen
Aan de oproep van Werkgroep ‘Stop de mestfabriek’ om het college geen onomkeerbare stappen te laten zetten, werd direct gehoor gegeven in de vorm van twee moties ‘buiten de orde’. De mestfabriek stond donderdag namelijk niet formeel op de agenda. Voordat tot behandeling van de moties werd overgegaan, werd de vergadering 10 minuten geschorst voor spoedberaad. Het liep uit tot ruim een kwartier. Vanaf de publieke tribune was het schouwspel van loven en bieden direct zichtbaar.
In de motie van de Lokale Realisten werden burgemeester en wethouders opgeroepen geen vergunning verlenen voor een mestfabriek zolang de leefbaarheid, gezondheid en veiligheid voor de inwoners niet gewaarborgd zijn. Ook dient het college de gemeenteraad te informeren en te raadplegen alvorens belangrijke stappen in het besluitvormingsproces worden gezet inzake grootschalige mestvergisting.
Fractievoorzitter Joek Vlasblom (Lokale Realisten) noemde de planning voor de mestfabriek en het effect van deze plannen op de bewoners verontrustend, waardoor de noodzaak om helder te zijn over deze plannen alleen maar sterker is geworden. Hij pleitte met nadruk voor waarborgen en garanties.
Opmaat ander plan
Opmerkelijk was dat de Dorpspartij, coalitiepartner van de Lokale Realisten, mede-ondertekenaar was van een motie van de oppositiepartijen CDA, PvdA en VVD. In die motie wordt het college opgeroepen geen vergunning te verlenen voor een ‘mestvergister met de nu beoogde omvang, maar met de betrokken partijen in overleg gaat om gezamenlijk te komen tot een initiatief zonder biogas c.q. vergisting, omdat gebleken is dat voor dit voorgenomen initiatief geen maatschappelijk draagvlak is’. CDA-raadslid Frans Meulenmeesters, een van de initiatiefnemers voor de mestfabriek, had zijn raadszetel tijdelijk verlaten tijdens de beraadslagingen.
Vergeleken met de motie van de Lokale Realisten was de motie van het CDA aanzienlijk zwakker en vooral gericht op het faciliteren van ‘alternatieve’ vormen van mestverwerking. Hierover zou dan ‘afstemming’ moeten plaatsvinden met de raad; dit in tegenstelling tot het ‘raadplegen’ in de motie van de Lokale Realisten. Daarnaast werd het college in de CDA-motie opgeroepen in overleg te gaan met de provincie, GGD en vertegenwoordigers van de verontruste bevolking om ‘randvoorwaarden op te stellen op het gebied van leefbaarheid, gezondheid en veiligheid, waaraan initiatieven op het gebied van mestverwerking moeten voldoen’.
Lokale shit
Fractievoorzitter Harrie Verkampen (CDA) vond het jammer dat het zover was gekomen. “Dit is de derde poging om tot mestverwerking te komen. Eerder sneuvelden al plannen aan de Gerele Peel in Elsendorp en aan De Fuik in Handel.” Fractievoorzitter Wilmie Steeghs van de Dorpspartij noemde ‘mestvergisting niet onze voorkeur’, maar sprak wel van ‘verantwoording nemen om onze eigen shit op te ruimen’. De ingediende motie moest volgens haar worden gezien als een signaal dat we de zorgen van de petitiedeelnemers delen.
De PvdA zei dat een probleem met een lokale oorzaak ook lokaal opgelost moet worden. Voorwaarde is volgens fractievoorzitter Jeanine van Cronenburg wel dat er eerst meer inzicht nodig is over de gevolgen voor de volksgezondheid, calamiteiten, subsidies. Rick Faas (VVD) zei dat een mestvergister niet thuishoort op een industrieterrein als Wolfsveld. De vraag of mestverwerking überhaupt een oplossing is voor het omvangrijke mestoverschot werd door geen enkele fractie gesteld.
Oproep: géén vergunning
Wethouder Roël Hoppezak (Lokale Realisten) kwam de raad tegemoet door aan te geven dat er nog geen keuze voorlag voor een mestfabriek en dat het college gehoor wilde geven aan de zorgen die er leven onder de inwoners en in de raad. Hij benadrukte dat ‘iedereen, zowel materieel als immmaterieel, beter moet worden van de plannen’. Hij kondigde een extra informatiebijeenkomst aan voor de raad op 11 april (besloten) en aansluitend een opiniërende raadsvergadering over de mestfabriek, waaraan ook inwoners kunnen deelnemen.
De ingediende moties werden daarop allebei aangehouden. Vlasblom herhaalde nogmaals dat de Lokale Realisten er vanuit gaan dat er in de tussentijd niet alsnog een vergunning wordt verleend. “Onze oproep blijft staan: géén vergunning.” Verkampen noemde de plannen voor de mestvergister een ‘luchtkasteel’ en zei dat ‘biogas teveel risico’s oplevert’. “Dat is niet aan de orde.”
Voorbereidingsbesluit blijft staan
Steeghs sloot af met de opmerking dat de Dorpspartij beide (!) moties helder vond, maar de informatievoorziening van de gemeente ‘zo helder als dichte mist’. Toch zette zij uiteindelijk alleen haar naam onder de motie van het CDA die de weg moet vrijmaken voor een ander mestverwerkingsplan.
Ben van Dieren van werkgroep ‘Stop de mestfabriek’ blijft vasthouden aan de petitie: “We willen dat de raad een voorbereidingsbesluit neemt, zodat we garanties krijgen dat we straks niet alsnog met een of andere mestfabriek zitten opgescheept.” Om die reden blijft de inhoud van de petitie onverminderd van kracht en openstaan voor ondertekenaars.
- Teken de petitie: Stop de mestfabriek
- Meer informatie: mestfabrieken