HILVERSUM – Hoe gezond is uw gehaktbal? Hoe eerlijk is uw karbonade? Iedere dag worden er in Nederlandse slachthuizen honderdduizenden kippen, koeien, varkens en kalveren verwerkt voor de consumptie-industrie. Maar wat weten we eigenlijk van het hele vleesproductieproces? Hoe wordt de voedselveiligheid gecontroleerd? De uitzending ‘Gesjoemel met vlees’ van Zembla heeft vanavond voor veel reacties gezorgd op de sociale media. Bekijk Zembla:
Zie ook:
Vleeskeurmeesters: ‘Schadelijke bacteriën en afgekeurd vlees in voedselketen’
Klokkenluiders: ‘Vleesleverancier VION fraudeert dagelijks met duurzaam vlees’
Beter leven’ geldt in 2015 voor deel van varkensstapel
Ik sta hier h-e-l-e-m-a-a-l- niet van te kijken. Sterker nog: ik vind dit “normaal” gedrag van de vee-industrie. Zo’n 20 jaren terug moest ik een gat in een muur boren bij zo’n “vleesverwerker”. Daarbij zou de punt van de boor aan de andere kant van de muur uitkomen; net boven de lopende band met vlees. Dus ik verzocht die “slagers”, om voor enkele minuten die lopende band stil te zetten en af te dekken met plastic of zo. Na dit aan wellicht 5 of 6 medewerkers gevraagd te hebben, gaf geen van hen een antwoord. U kunt raden wat er gebeurde: ik woedend, ging boren. De puin en het gruis vielen zo op het vlees. N i e m a n d reageerde. Ik at al amper vlees, maar sinds deze gebeurtenis nooit meer…