Vleesverwerker Vion wil meer exporteren naar China

globe_import_soja_export_vleesEINDHOVEN – Volgens een bericht in het Eindhovens Dagblad wil Vion, tot voor kort de grootste slager van Europa, de export van varkensvlees naar China flink gaan opvoeren. De directeur van Vion spreekt van een groei van 20 procent. Bizar: Nederland importeert op grote schaal soja voor varkensvoer uit Zuid-Amerika; het vlees gaat vervolgens weer massaal de grens over. Brabant, met name de Peel en Kempen, blijven achter met een enorm mestoverschot.

globe_import_soja_export_vleesOp dit moment exporteert Vion volgens het bericht al 52.000 ton vlees naar Azië. De slager, met vestigingen in Boxtel, Helmond, Apeldoorn en Groenlo, wil de export aanjagen door zelf de export naar China in eigen hand te nemen. Stefaan Vansteenkiste, directeur van Vion, verwacht begin 2014 een formele goedkeuring te krijgen van de Chinese regering. Dat zou een behoorlijke exportstroom op gang moeten brengen, aldus het bericht. Gedacht wordt aan het verschepen van snuiten, pootjes, oren en staarten van de in Brabant gefokte en geslachte varkens.

Transitie veehouderij?
Bovenstaande doelstelling van Vion geeft andermaal aan dat de transitie naar een ‘verantwoorde veehouderij’ die de provincie Brabant alom promoot (en met veel gemeenschapsgeld probeert te stimuleren) niet van de grond komt. De veesector protesteert massaal tegen de tijdelijke bouwstop die de provincie heeft ingesteld om de eigen plannen een kans van slagen te geven. Simpelweg om dat ze wil blijven groeien. Tegelijkertijd blijft Vion (eigendom van de varkenshouders) zich inspannen om bulkvlees te verkopen. Desnoods tot in China.

Een teken aan de wand is bovendien de aanleg van een dure omlegging van de Zuid-Willemsvaart bij ’s-Hertogenbosch (Maas – Den Dungen). Zodra die klaar is, kunnen er eind 2014 nog grotere schepen naar Veghel varen. Daar zitten containerschepen bij (Rijkswaterstaat legt daar graag het accent op), maar vooral ook grotere bulkschepen. Twee keer raden wat die vervoeren: soja uit Zuid-Amerika. Het ingevroren vlees kan vervolgens per container vanuit Boxtel weer via het spoor naar Rotterdam.

Niet duurzaam
Opnieuw een reden om de transitie van de intensieve veehouderij met een schep zout te nemen. De veesector draait op grootschalige import van grondstoffen en export van vlees, zuivel en eieren. De mest blijft achter in onze regio. De draagkracht van mens, dier of milieu is hieraan ondergeschikt. Een duurzame kringloop is het in elk geval allerminst.

Brabant leefbaar. Minder beesten!

 

Dit bericht is geplaatst in Commissie Van Doorn, Duurzaamheid, Ecologisch, Ekonomie, Minder beesten, Politiek, Provincie Brabant. Bookmark de permalink.

Eén reactie op Vleesverwerker Vion wil meer exporteren naar China

  1. neusknijper schreef:

    100 % waar! Dit is de grootste energie verspilling op aarde!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.