Provincie Brabant verkoopt knollen voor citroenen

provinciehuis_vdhoutDE PEEL – Gedeputeerde Johan van den Hout (SP) liet woensdag 27 november via een persbericht weten dat door recente uitspraken van de Raad van State ‘de gewenste transitie naar een duurzame Brabantse veehouderij vertraging op zal lopen’. Ook beweert hij dat sprake zou zijn van aanscherping van de vergunningscriteria. Het is onvoorstelbaar dat de provincie dit durft te schrijven. De zaken worden volkomen omgedraaid, stellen Wim van Opbergen (Werkgroep Behoud de Peel) en Jan van Hoof (Mens, Dier & Peel) in deze opiniebijdrage.

Volgens de uitspraak van de Raad van State heeft de provincie jarenlang op onjuiste gronden – dus onterecht – vergunningen verleend aan veehouderijen in de directe omgeving van kwetsbare natuurgebieden zoals de Deurnese Peel en Groote Peel. Dit gebeurde met behulp van de zogeheten ‘stikstofdepositiebank’, een methode om de neerslag (depositie) van stikstofverbindingen zoals ammoniak te berekenen. Door vergunningen in te trekken en elders weer (gedeeltelijk) uit te geven, zou de depositiebank een bijdrage moeten leveren aan het verminderen van de totale stikstofneerslag op natuurgebieden.

Regels genegeerd
Werkgroep Behoud de Peel uit Deurne toonde bij de Raad van State onder andere aan dat het provinciebestuur in de praktijk vergunningen verleende aan veehouderijen op basis van stikstofrechten van reeds jaren eerder gestopte bedrijven. Ook werden de Europese richtlijnen voor natuurbescherming genegeerd. In plaats van een afname van de stikstofdepositie werkte de provincie op deze manier mee aan precies het omgekeerde: verdere aantasting van de kwetsbare natuur.

Werkgroep Behoud de Peel heeft de provincie keer op keer gewaarschuwd dat deze manier van vergunningverlening in strijd was met zowel de Nederlandse Natuurbeschermingswet als de Europese richtlijnen. De provincie heeft deze waarschuwingen stelselmatig in de wind geslagen. Zelfs een alternatieve methode van vergunningverlening die Werkgroep Behoud de Peel meerdere keren heeft aangereikt, werd genegeerd. Met die methode kunnen bedrijven uitbreiden op een manier die wél voldoet aan wet en regelgeving. Tot op heden wil de provincie deze methode niet toepassen.

Ronduit bizar
Om die reden is het ronduit bizar om te lezen dat het provinciebestuur de inwoners van Brabant achteraf probeert wijs te maken dat de zogeheten ‘transitie naar een duurzame Brabantse veehouderij’ vertraging oploopt door de uitspraak van de Raad van State. Het omgekeerde is eerder waar: de Raad van State levert juist een belangrijke bijdrage aan de hoogstnoodzakelijke transitie.

Een duurzame veehouderij kan immers nooit worden bereikt door het stelselmatig negeren van de Natuurbeschermingswet en de Europese richtlijnen. Wél door te zorgen dat veebedrijven de ammoniakuitstoot beperken en door inkrimping van de veestapel. Dat is hard nodig, want de stikstofneerslag op de natuur in de Peel wordt al jaren tot 500 procent overschreden.

Zorgelijke ontwikkeling
De zorgen die gedeputeerde Johan van den Hout uitspreekt over de vertraagde vergunningverlening zijn dan ook volkomen misplaatst en zouden beter gericht kunnen worden op het beschermen van de zwaar overbelaste natuur in de Peel. Die opdracht mag toch verwacht worden van een bestuurder die verantwoordelijk is voor Ecologie en Handhaving?

Er is helemaal geen sprake van ‘aanscherping van vergunningscriteria’. De ‘zorgelijke ontwikkeling’ waarover de gedeputeerde nu krokodillentranen huilt, is eerder van toepassing op het stelselmatig niet naleven van wet en regelgeving. Ofwel: de provincie verkoopt knollen voor citroenen.

  • Wim van Opbergen (Werkgroep Behoud de Peel) en Jan van Hoof (Mens, Dier & Peel) maken onderdeel uit van het netwerk van gezamenlijke bewoners- en milieugroepen in de Peelregio.
  • Deze opiniebijdrage is dinsdag 3 december verschenen in het Eindhovens Dagblad onder de titel ‘Zorgen provincie misplaatst’.
Dit bericht is geplaatst in Asten, Deurne, Gemert-Bakel, Politiek, Provincie Brabant, Stikstof, Veehouderij, Venray. Bookmark de permalink.

9 reacties op Provincie Brabant verkoopt knollen voor citroenen

  1. q-man schreef:

    Wim en Jan: goed gesproken! En inderdaad, dat knollen voor citroenen, is al jaren gaande. De overheid, of wat daar voor door moet gaan, blijft als een blind paard de uitgesleten karsporen van de fossiele vee-industrie volgen. Wat hebben we al jaren voorbij zien komen als propaganda van de megaboer?… Stank”cirkel”, geur”norm”, milieu”vriendelijk”, “gezins”bedrijf, energie”opwekkend”, lucht”wassen”, “duurzaam”, mest”verwerking”, en nu weer “transitie”. Wanneer wordt men in dat hoge kasteel in Den Bosch eens wakker en dringt het besef door: hoe meer vee, hoe meer ziekten en stank!

  2. Buitenstaander schreef:

    De reactie van de heer Van den Hout sloeg inderdaad helemaal nergens op. De wet en regelgeving van Nederland geldt ook voor de provincie Noord Brabant. Ondanks dat ze zo duurzaam willen worden!

  3. oerknal schreef:

    Geachte Beheerder! En dat is nog niet alles! Onlangs was er toch dat “lek” uit die hoge toren? En daar hoor je niks meer van. Wordt het niet eens tijd dat die “toren” eens uitgemest wordt? Want die lijkt helemaal verstopt met veefabrikanten.

  4. Buitenstaander schreef:

    Beste oerknal, dat komt omdat er helemaal geen “lek” is geweest!

  5. oerknal schreef:

    Het “lek” is dus goed “gedicht”?

  6. Piet schreef:

    De SP kwam toch altijd zo op voor arbeiders die de dupe waren van ongezonde leef- en werksituaties in fabrieken. Gemakkelijk als je niet tot het establishment behoort. Nu ze dat wel doen huilen ze als de beste mee met de rechts-kapitalistische wolven in het Brabantse buitenbos. In- en intriest.
    Na decennia lang links gestemd te hebben ben ik op die partijen nu volkomen afgeknapt.

  7. boe schreef:

    Piet: je haalt me de woorden uit de mond! Voortaan a l l e e n nog kijken naar wat een partij heeft GEPRESTEERD en nooit meer naar wat ze heeft BELOOFD. Ook ik ben er finaal op afgeknapt. Daar heb je geen boerenbedrog meer voor nodig!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.