Op 24 april is de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) op hoofdlijnen aangenomen door de Tweede Kamer. Stichting Werkgroep Behoud de Peel heeft daarop kritiek en denkt niet dat de PAS in deze vorm bij de Raad van State stand zal houden. De stichting meent dat de reductie in stikstofdepositie die met de PAS kan worden bereikt nog geen 5% bedraagt, waardoor de kritische depositie in de Peel nog steeds ver wordt overschreden. De rechter zal het legaliseren van toenames van deposities die zonder de vereiste vergunning zijn gerealiseerd, zoals met de PAS dreigt te gebeuren, niet toestaan, aldus Werkgroep Behoud de Peel.
In de berekeningen die aan de PAS ten grondslag liggen wordt de aanname gedaan dat de veestapel zich niet verder regionaal zal concentreren. De PAS voorkomt echter niet dat tegelijk met de toepassing van de emissie-arme stalsystemen veel meer dieren gehouden kunnen worden, constateert de stichting Werkgroep Behoud de Peel. Indien dat gebeurt zal de voorspelde reductie niet worden gehaald. De stichting acht daarom het instellen van een regionaal stand-still in het aantal dieren een vereiste.
Depositietoenames
Het vergunningvrij verklaren van depositietoenames onder een bepaalde drempel, zoals met de PAS wordt voorgesteld, acht de stichting uit den boze. Bij bedrijven op grote afstand van Natura 2000-gebieden is de directe depositie op deze gebieden weliswaar gering, maar de emissie kan wel fors toenemen. Cumulatief dragen deze emissies bij aan de achtergronddepositie en daarom vindt Stichting Werkgroep Behoud de Peel salderen op emissie in alle gevallen noodzakelijk.
De in de PAS voorgestelde ‘herstelstrategieën’ bieden volgens de stichting onvoldoende soelaas. Ook wanneer de in de PAS voorspelde depositie-reductie gehaald wordt, zal met regelmaat beheer nodig blijven om de overmaat aan stikstof af te voeren. Nu al is het gebied vaak te nat om dat beheer te kunnen uitvoeren. Bij een stabielere waterstand zal dat beheer in de Peel te veel schade aanrichten. De met de PAS haalbare depositie-reductie is veel te gering, stelt de stichting Werkgroep Behoud de Peel. Extra reductie is volgens de stichting noodzakelijk en dat kan alleen door een kleinere veestapel.
Bron: Werkgroep Behoud de Peel