Vleesloze maandag

DEN HAAG – In december 2009 heeft de Nederlandse overheid toegezegd dat er een voorlichtingscampagne zou komen, waarin mensen informatie zouden krijgen over de gevolgen van vleesconsumptie op het milieu. Een voorstel daartoe van GroenLinks werd door een meerderheid de Tweede Kamer aangenomen. Sindsdien is er weinig meer van vernomen. Tijdens de afsluiting van het parlementaire jaar lag de barbecue aan het Binnenhof weer vol met vlees… Kortzichtigheid troef!

Het besluit van de Kamer was mede gebaseerd op de oproep van ex-Beatle Paul McCartney aan consumenten om elke week een vleesloze maandag in te voeren. McCartney deed deze oproep tevens als voorzitter van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC). Dit initiatief, een vleesloze dag, krijgt steeds meer steun. De milieuwinst van een dag geen vlees eten is enorm. Er zijn al steden die een dergelijk beleid hebben, zoals Gent.

Internationaal wordt er op allerlei manieren campagne gevoerd voor een vleesloze maandag zoals de Meat Free Mondays actie in Engeland. Ook zijn er restaurants die één keer per week een vleesloze dag hebben ingevoerd. Uit een enquête, gehouden in november 2009, bleek dat een grote meerderheid van de Nederlanders een vleesloze dag steunt.

De campagne is niet gericht op het omvormen van burgers naar een vegetarisch dieet, maar naar het beperken van de vleesconsumptie voor één dag per week. McCartney: “Het is een uiterst simpele manier om zelf een bijdrage te leveren aan een beter milieu.”

  • Website (NL): Vleesloze Maandag

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.