Stikstof per gemeente

Hoeveel bedraagt de bijdrage van de intensieve veehouderij aan het stikstofoverschot in De Peel? Het antwoord op die vraag staat te lezen op deze pagina. Dat gemeenten als Venray, Gemert-Bakel, Sint Anthonis, enz. hoog eindigen is eenvoudig te verklaren: in deze gemeenten worden de meeste dieren gehouden.  Maar in alle Peelgemeenten is sprake van een groot overschot aan stikstof. Met allerlei nadelige gevolgen voor mens, dier en milieu.

Stikstof uit mest

mineralen_peelregio_gemeenten_2013_stikstofBovenstaande grafiek toont de stikstofbalans van mest en het verlies aan gasvormige stikstofverliezen (onder andere ammoniak) via de lucht per gemeente in de Peelregio in 2013. Venray staat met afstand op nr 1. met ruim 9 miljoen kilo stikstof, maar ook andere Peelgemeenten scoren hoog.

Plaatsingsruimte en overschot stikstof

mineralen_peelgemeenten_2013_stikstofbalansDeze grafiek laat duidelijk zien dat er in alle Peelgemeenten een groot overschot is aan stikstof of omgekeerd een chronisch tekort aan grond (weilanden en akkers) om de hoeveelheid stikstof op een verantwoorde manier te gebruiken. Met andere woorden: er zijn teveel dieren voor de beschikbare grond.

Overschot stikstof in %

mestoverschot_peelgemeenten_peelregio_2013_percentDeze grafiek toon het overschot aan mest / stikstof per gemeente in 2013 uitgedrukt in procenten. Het gemiddelde van de Peelregio is aangegeven in een andere kleur. Uit deze cijfers blijkt dat Gemert-Bakel een stikstofoverschot heeft van 79% en hekkesluiter Helmond van 39%.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.