Over deze site

www.knakdeworst.nl is een themasite van stichting Mens, Dier & Peel over de achtergronden van de intensieve veehouderij in de Peel; het grensgebied tussen Oost-Brabant en Noord-Limburg. Deze site heet www.knakdeworst.nl, omdat het gebied dat beide provincies hebben aangewezen voor de concentratie van de intensieve veehouderij de vorm heeft van een worst. De gezamenlijke Peelgroepen vinden dat daar een einde aan dient te komen. Vandaar: knak de worst.

De Peelregio is al decennia het concentratiegebied van de intensieve veehouderij in Nederland en tevens de regio met de hoogste veedichtheid in West-Europa. Stichting Mens, Dier & Peel vindt dat overheden (provincie, gemeenten en rijksoverheid) de negatieve gevolgen van de intensieve veehouderij eindelijk dienen te onderkennen en niet eenzijdig het economische belang op korte termijn mogen laten prevaleren, maar juist het belang van de volksgezondheid, leefbaarheid en het milieu zwaarder mee moeten laten wegen.

In 2010 heeft de provincie Brabant echter de Peelregio opnieuw aangewezen als ‘concentratiegebied voor de agro-business‘ (zie rode pijl) zónder rekening te houden met de uitkomsten van het debat over het Burgerinitiatief Megastallen-néé.

banner_minder_beesten_200_witConcreet betekent dit dat de opschaling van de veehouderij en de veeverdichting in de Peel onverminderd doorgaan, met allerlei negatieve consequenties voor de volksgezondheid, leefbaarheid en natuur & milieu. Denk daarbij aan de bouw van megastallen (zelfs gigastallen) en mestfabrieken, verspreiding van zoönosen (besmettelijke ziekten), onverantwoord antibioticagebruik, stank, enz.

Op deze site treft u actuele berichten, feiten, cijfers en achtergrondinformatie aan over de intensieve veehouderij en onze visie op een meer leefbare en gezonde Peel.

U kunt onze inzet voor een beter milieu en
leefomgeving steunen met een online donatie (via iDeal) aan Mens, Dier & Peel.

Hartelijk dank!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.